miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 august, 2015

economistGrupul britanic Pearson Plc a vândut revista The Economist, la care deţinea 50% din acţiuni, pentru 469 de milioane de lire sterline (663 milioane de euro), în urma tranzacţiei, principalul acţionar al cunoscutei publicaţii devenind compania Exor, controlată de moştenitorul imperiului Fiat, John Elkann.

Pearson a renunţat astfel la participaţia de 50% pe care a deţinut-o la publicaţia The economist în ultimii 58 de ani.

Tranzacţia privind vânzarea participaţiei sale la The economist Group vine la mai puţin de trei săptămâni după ce acest grup britanic a cedat ziarul de business Financial Times, pentru 844 de milioane de lire sterline (1,19 miliarde de euro), celei mai mari companii de media din Japonia, Nikkei.


Tranzacţia dintre Pearson şi Nikkei a vizat versiunea tipărită a Financial Times, site-ul FT.com şi titluri precum The Banker şi Investors Chronicle, dar nu a inclus sediul central al Financial Times Group din Londra şi nici participaţia deţinută de Financial Times Group (50%) în The economist Group, editorul revistei The Economist.

Pearson a confirmat însă, pe 25 iulie, că este în căutarea unui cumpărător şi pentru participaţia sa la revista The Economist.

Potrivit The Guardian, unii dintre acţionarii minoritari ai The economist au cumpărat acţiunile pe care le deţinea grupul britanic Pearson în această publicaţie. În urma acestei tranzacţii, Pearson a primit 469 de milioane de lire sterline în numerar.

Astfel, compania italiană de investiţii Exor – care este controlată de omul de afaceri în vârstă de 39 de ani John Elkann, moştenitorul imperiului automobilistic Fiat – a devenit cel mai mare acţionar al The Economist, crescându-şi participaţia la The economist Group la 43,4% de la 4,7%, cât avea înaintea tranzacţiei cu Pearson.


Pentru a deveni asociatul majoritar al The economist Group, compania Exor – care este acţionar în cadrul The economist de şase ani – a plătit grupului Pearson o sumă de 287 de milioane de lire sterline.

În urma acestei tranzacţii, omul de afaceri John Elkann, care făcea şi până în prezent parte din board-ul The economist Group, va avea dreptul să desemneze şase din cei 13 membri ai acestui consiliu de conducere al companiei care editează revista The Economist.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Totuşi, un purtător de cuvânt al companiei a declarat că nu sunt prevăzute modificări în perioada următoare a componenţei acestui board.

„Prin creşterea investiţiilor în The Economist, suntem încântaţi să ne afirmăm rolul ca unul dintre acţionarii care au susţinut pe termen lung această companie, alături de familiile Cadbury, Layton, Rothschild şi Schroder şi de alţi investitori individuali stabili”, a declarat John Elkann.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: