28 octombrie, 2015

internetParlamentul European a votat marți Regulamentul privind piața unică în sectorul comunicațiilor electronice, ce conține și principiul neutralității internetului, care le impune furnizorilor de servicii de internet să trateze în mod egal tot conținutul online, toate site-urile și platformele, să nu blocheze și să nu încetinească viteza nimănui.

Aceasta cel puțin a fost intenția inițiatorilor în urmă cu doi ani, când a demarat proiectul: să interzică limitarea, blocarea sau supratarifarea unor servicii precum streaming-ul video, sau cele de Voice și Video over IP.

Însă proiectul a fost votat fără amendamentele depuse de avocații neutralității, astfel încât numeroasele formulări vagi ar putea permite aplicarea unei prioritizări preferențiale a traficului, astfel încât furnizorii de internet sau operatorii de telefonie să poată pună la dispoziție și canale cu viteze mari și tarife suplimentare, ceea ce ar duce la un „internet cu două viteze”.


Pachetul de norme votat marți conține și eliminarea tarifelor pentru roaming, iar BBC spune că proiectul a fost aprobat fără niciunul dintre amendamentele privind neutralitatea doar pentru că europalamentarii au dorit să rezolve rapid acest subiect amânat de mai mulți ani.

Controversele pe marginea legii

Una dintre problemele reglementării, în forma aprobată marți, o reprezintă capitolul „servicii specializate” (schema plata-pentru-prioritate), care vor fi oferite atât utilizatorilor finali, cât și companiilor care doresc să plătească mai mult pentru a obține prioritate în traficul online.

Cu toate acestea, menționează un comunicat al Parlamentului European, reglementarea garantează că aceste servicii, plata-pentru-prioritate, nu vor fi oferite dacă va fi restricționată banda și viteza internetului pentru utilizatorii zilnici și site-uri.

Însă nu există suficiente clarificări la acest punct, și nu este eliminată total varianta ca ISP-urile să încetinească viteza unor categorii de trafic, spun criticii reglementării.


De asemenea, mai prevede regulamentul, cazuri precum prevenirea atacurilor teroriste, date medicale importante, chirurgie de la distanță vor avea prioritate în traficul online.

O altă obiecție se referă la “evaluarea zero” („zero rating”), practica utilizată de unii furnizori de acces internet, în special de către operatorii de telefonie mobilă, de a nu măsura volumul de date al anumitor aplicații sau servicii atunci când se calculează utilizarea datelor de către clienții lor.

Acest lucru înseamnă că acele aplicații și servicii sunt oferite gratis clienților, în detrimentul tuturor altor site-uri sau servicii, consumatorii fiind stimulați să aleagă în mod firesc folosirea aplicațiilor necontabilizate.

În Belgia, de exemplu, unele companii telecom acordă acces nelimitat pentru Twitter și Facebook. În Olanda, însă, astfel de practici sunt interzise.

Parlamentul a ales să lase la alegerea autorităților naționale de reglementare decizia dacă evaluarea zero va fi aplicată sau nu în țara lor.

Inventatorul www s-a opus formulării votate de PE

Rezultatul nu este deloc o surpriză, în opinia expertului legal Chris Marsden, de la  University of Sussex, ținând cont că marea majoritate a partidelor reprezentate în PE au susținut reglementarea fără amendamente, scrie BBC.

Înaintea votului,  Sir Tim Berners-Lee, inventatorul world wide web-ului (www) și mai multe companii tech, printre care Netflix, Reddit, Kickstarter, Vimeo, Foursquare și Soundcloud, le-au cerut europarlamentarilor să nu voteze reglementarea fără amendamente.

Ce urmează

Organismul autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice (OAREC), format dintr-un Consiliu al reprezentanţilor celor 28 de autorități naționale de reglementare, trebuie să elaboreze în următoarele luni liniile directoare.

Până în septembrie anul viitor acestea ar trebui să fie finalizate și să înceapă implementarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: