fbpx

La obiect

Deficitul de cont curent – dublat după prima treime a anului, datoria externă a urcat spre 127 mld. euro

Balanța de plăți a înregistrat după luna aprilie 2021 un deficit de cont curent de 4.710 milioane euro, cu circa 107% peste nivelul din aceeași… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Aprilie 2021 – producția industrială, scădere conjuncturală dar perspective bune per total

România a consemnat în luna aprilie 2021 o scădere la producția industriala de 5,9% față de luna anterioară, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea ajustată… Mai mult

14.06.2021

La obiect

Sănătatea perfectă: peste 40% din spitale nu raportează nici măcar o infecție nosocomială sau eroare medicală

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în Registrul informatic special creat în acest scop nu au raportat nici măcar un Eveniment Advers Asociat Asistenței Medicale (EAAAM)… Mai mult

13.06.2021

Europa

Salariul minim în pandemie – o analiză la nivelul UE

Salariul minim în majoritatea statelor UE a fost majorat precaut între 2020 și 2021, dar au crescut, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în… Mai mult

13.06.2021

PE încurajează Turcia să recunoască genocidul armean. Relaţii tensionate între Ankara și Vatican după declarațiile Papei pe această temă

de Anne-Marie Blajan 16.4.2015

parlamentul-europeanParlamentul European a adoptat miercuri seară o rezoluţie în care ”încurajează” Turcia să recunoască ”genocidul” armean

Gestul legislativului comunitar vine la trei zile după o declaraţie a Papei Francisc care a folosit acest cuvânt pentru a evoca masacrul contra armenilor comis de Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Declaraţia Suveranului Pontif a cauzat o tensionare a relaţiilor dintre Turcia şi Vatican.

”Propriul meu popor a comis genociduri”, a declarat Elmar Brok (grupul PPE), citat de AFP, evocând ”o obligaţie morală” de a recunoaşte aceste crime. ”Sute de mii de armeni au murit sub mâna zbirilor Imperiului Otoman între 1915 şi 1917”, a adăugat europarlamentarul german.

”Indiferent de cuvântul utilizat, nu poate exista o negare a acestei realităţi îngrozitoare”, a spus şi vicepreşedinta pentru buget şi resurse umane a Comisiei Europene, Kristalina Gheorghieva, care a evidenţiat divergenţele de opinii între Armenia şi Turcia, ţară candidată la aderarea la UE.

Executivul comunitar refuză să vorbească de ”genocid”, întrucât acest termen nu este utilizat de toate cele 28 de state membre ale UE.

În rezoluţia adoptată cu o largă majoritate, eurodeputaţii ”salută declaraţiile” preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi ale premierului Ahmet Davutoglu ”care au prezentat condoleanţe şi au recunoscut atrocităţile contra armenilor otomani”.

De asemenea, PE încurajează Turcia să ”folosească comemorarea centenarului genocidului armean ca o importantă ocazie” de a-şi deschide arhivele, de a se împăca cu trecutul său, de a recunoaşte genocidul şi astfel de a deschide calea pentru o „reconciliere reală între popoarele turc şi armean”.

Reacţia Turciei – liderii de la Ankara au respins, în avans, votul PE

Liderii islamo-conservatori turci au respins miercuri în avans votul Parlamentului European.

”Indiferent de rezultat, votul Parlamentului Uniunii Europene îmi va intra pe o ureche şi îmi va ieşi pe cealaltă, întrucât Turcia nu poate recunoaşte un astfel de păcat şi o astfel de crimă”, a declarat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, înaintea unei vizite oficiale în Kazahstan.

”Nu ne vom lăsa naţiunea să fie insultată pentru istoria sa”, a susţinut şi premierul turc Ahmet Davutoglu, într-o reuniune cu ocazia lansării campaniei electorale a partidului aflat la guvernare, în perspectiva alegerilor din 7 iunie.

Papa Francisc a evocat genocidul armean. Relaţiile Turciei cu Vaticanul s-au tensionat

Papa Francisc a folosit duminica trecută, în cadrul solemn de la Basilica Sf. Petru din Roma, termenul de ”genocid” pentru masacrul împotriva armenilor, care a avut loc în urmă cu o sută de ani, cu riscul de a perturba puternic relaţiile diplomatice cu Turcia.

”În secolul trecut, familia noastră umană a trecut prin trei tragedii masive şi fără precedent. Prima, care este considerată în mod larg drept primul genocid al secolului al XX-lea, a lovit poporul vostru armean”, a spus Suveranul Pontif, citând un document semnat în 2001 de către Papa Ioan Paul al II-lea şi Patriarhul armean.

”Celelalte două au fost comise de nazism şi stalinism. Mai recent, au avut loc şi alte exterminări în masă, precum cele din Cambodgia, Rwanda, Burundi, Bosnia”, a adăugat Papa.

Papa s-a exprimat în deschiderea unei liturghii în memoria armenilor masacraţi între 1915 şi 1917. Mesa a fost oficiată împreună cu patriarhul armean Nersese Bedros XIX Tarmouni, cu elemente de rit catolic armean şi în prezenţa preşedintelui Armeniei, Serj Sarkisian.

Ca urmare a acestor afirmaţii, Turcia l-a convocat duminică pe reprezentantul Vaticanului la Ankara pentru a oferi explicaţii.

Ulterior, ministrul turc de Externe a postat pe Twitter: „Declaraţia papei, care este departe de realitatea legală şi istorică, nu poate fi acceptată”. Afirmaţiile Suveranului Pontif au fost considerate „fără fundament”.

Iar acţiunile Turciei nu s-au limitat la asta. Tot duminică, MAE turc a anunţat că îşi recheamă ambasadorul de la Vatican pentru consultări.

Marţi, a existat chiar o reacţie a preşedintelui Erdogan. ”Dacă politicienii şi liderii religioşi fac treaba istoricilor, atunci nu se va ajunge la adevăruri, ci vor exista deliruri”, a spus acesta într-un discurs în faţa oamenilor de afaceri la Ankara.

Preşedintele turc s-a declarat ”consternat” de afirmaţiile Papei Francisc şi i-a cerut acestuia să nu repete această ”eroare”. ”Istoria trebuie lăsată istoricilor”, a subliniat Recep Tayyip Erdogan, care a reiterat propunerea făcută Armeniei de a crea o comisie comună turco-armeană, formată din istorici, pentru a studia arhivele celor două ţări în cauză.

Partea armeană estimează că 1,5 milioane de armeni au fost ucişi între 1915 şi 1917, la sfârşitul Imperiului Otoman. Numeroşi istorici şi peste douăzeci de ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Rusia, au recunoscut genocidul împotriva armenilor. În schimb, Turcia afirmă că a fost vorba de un război civil în care şi-au pierdut viaţa între 300.000 şi 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Poziţia României faţă de genocidul armean

România nu a recunoscut genocidul armean. O explicaţie asupra poziţiei României vine de la fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, în prezent consilier onorific al premierului.

Titus Corlăţean a spus joi, la RFI, că România a avut o “atitudine înţeleaptă” şi a preferat să încurajeze dialogul între Turcia şi Armenia în ceea ce priveşte subiectul “extrem de delicat” al “genocidului împotriva armenilor”.

“Este un subiect în care, la Bucureşti, în toţi aceşti ani, s-a evitat şi a fost o anumită prudenţă în a se intra în delicateţea politică a acestui subiect.

La noi, la Bucureşti, s-a preferat mai degrabă dimensiunea istorică (…) şi s-a preferat mai degrabă încurajarea dialogului direct între autorităţile de la Ankara şi Erevan, pentru a se apropia gradual poziţiile şi prin dialog politic, pentru a găsi în cele din urmă între cele două state direct interesate de subiect o soluţie convenabilă. (…)

Eu cred că România a avut o atitudine înţeleaptă într-un subiect extrem de delicat, în sensul de a încuraja şi a sprijini cele două ţări să-şi rezolve singure până la urmă acest diferend”, a spus fostul ministru Corlăţean.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 16.4.2015

Lăsați un comentariu


Stiri

Legea privind cumpărarea vechimii în muncă a fost promulgată

Razvan Diaconu

Administrația Prezidențială a anunțat marți că președintele Iohannis a promulgat legea care permite cumpărarea vechimii în muncă – Legea de aprobare a Ordonanței de urgență… Mai mult

Europa

Comisia deschide a patra anchetă împotriva Google – sunt verificate serviciile de publicitate

Iulian Soare

Comisia Europeană a anunțat marți că a deschis o investigație împotriva Google, urmând să verifice dacă compania își favorizează propriile servicii de publicitate în detrimentul… Mai mult

Stiri

Fără domiciliu în cartea de identitate – propunere USR PLUS. Măsura ar forța interoperabilitatea bazelor de date

Razvan Diaconu

USR-PLUS va propune coaliției de guvernare o modificare de structură la cartea de identitate, astfel încât aceasta să nu mai conțină adresa de domiciliu a… Mai mult

Stiri

Volumul de mărfuri încărcate în porturile României a scăzut față de trimestrul 1 al anului 2020

Adrian N Ionescu

Volumul de mărfuri încărcate în porturile maritime ale României a scăzut cu 6,3% în primele trei luni ale anului 2021 față de aceeași perioadă a… Mai mult

Stiri

Primele imagini cu noul Duster „robust și accesibil”

Adrian N Ionescu

Dacia a prezentat primele informații despre noul model Duster, care va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 și 4×4. Noul Duster va fi… Mai mult

Europa

G20 va aproba acordul OECD privind impozitul minim global pe profit

Iulian Soare

Grupul G20 va aproba, la reuniunea din 9-10 iulie, un acord care stabilește un impozit minim global pe profit și va solicita finalizarea lucrărilor tehnice,… Mai mult

Europa

Raport ONU: 8.500 de copii folosiți ca soldați și 8.400 uciși sau mutilați, în conflictele armate din 2020

Iulian Soare

Peste 8.500 de copii au fost folosiți anul trecut pe post de soldați în conflicte armate ce au avut loc anul trecut în lume, iar… Mai mult