În ciuda tensiunilor recente între UE și China pe teme precum respectarea drepturilor omului și acordul bilateral de investiții, mai mulți miniștri europeni de externe s-au întâlnit la sfârșitul acestei săptămâni cu oficiali chinezi.
Vizitele au marcat primele reuniuni bilaterale față în față de la înghețarea de către Parlamentul European a Acordului Comprehensiv UE-China privind investițiile (CAI), scrie presa internațională.
Miniștrii afacerilor externe din Irlanda, Polonia, Ungaria și Serbia au fost invitați de către ministrului chinez al afacerilor externe Wang Yi la Guiyang, capitala provinciei Guizhou din sud-vestul Chinei, citat de Global Times on Sunday.
„Vizita celor patru miniștri de externe în China arată, de fapt, că țări importante din Europa încă acordă o mare importanță relației cu China, subliniind vitalitatea parteneriatului comercial dintre cele două părți”, a comentat Wang Yiwei, directorul Centrului pentru Studii Europene, de la Universitatea Renmin din China.
(Citiți și:”6 state UE, printre care și România, au fost reprezentate doar de miniștri la summitul China-ECE. Cum și-a schimbat strategia Xi Jinping”)
Wang Yi a precizat că discuțiile cu liderii ECE au vizat teme legate de adâncirea cooperării dintre Europa și China, precum și de ”recuperarea economică post-pandemice“.
Beijing a lansat în 2012 formatul “17+1″ , pentru a consolida relațiile cu Europa Centrală și de Est prin angajarea investițiilor în infrastructură în cadrul proiectului gigant Belt and Road, care leagă China de piețele UE. Dintre cele 17 state ECE, 12 sunt membre UE.
Wang Yi a subliniat în timpul unei întâlniri cu ministrul sârb de externe Nikola Selakovic că, fie că este vorba despre relații bilaterale, relația cu statele din Europa Centrală și de Est (ECE) sau relația China-UE în ansamblu, astfel de întâlniri sunt platforme pentru dialog, schimburi și cooperare între poporul chinez și cel european.
Cooperarea China-ECE se concentrează pe cooperarea economică și comercială pragmatică, care nu implică domeniul apărării și securității, nu a avut niciodată intenții geostrategice și nu are nicio intenție de a se angaja în vreo sferă de influență, susține înaltul oficial chinez.
În timpul reuniunii cu omologul său din Polonia, Zbigniew Rau, ministrul chinez de externe a precizat că această cooperare ar trebui extinsă. Rau a punctat că Polonia înțelege și respectă drepturile și interesele legitime ale Chinei și este dispusă să depună eforturi active pentru dezvoltarea solidă a relațiilor China-Europa și a legăturilor dintre China și ECE.
(Citiți și: ”Adio ”chinezării ieftine”: cum s-au scumpit produsele IT din ”fabrica lumii” chiar cu 30% într-un an și ce urmează. Interviu cu Andrei Militaru, CEO al NOD – cel mai mare distribuitor de produse IT, electro și componente de tehnologie din România”)
„China este o civilizație extraordinară, cu o istorie lungă și este capabilă să-și folosească înțelepciunea acumulată de-a lungul a mii de ani pentru a rezolva diferite provocări din societatea modernă, dovadă fiind răspunsul său eficient la COVID-19”, a spus Rau în cadrul întâlnirii.
Experții susțin că deși acordul de investiții nu a primit undă verde din partea europenilor, multe state sunt deschise cooperării cu China.
„În interiorul Europei, există voci diferite despre cum să fie gestionată relația China-UE. Când Parlamentul European a votat pentru înghețarea CAI, unii membri din Consiliul Uniunii Europene, precum și mulți experți ai Comisiei Europene nu au fost de acord”, a comentat Cui Hongjian, director al Departamentului de studii europene de la China Institute of International Studies.
China a devenit în 2020 cel mai mare partener comercial al Europei, devansând SUA. Valoarea schimburilor comerciale dintre cele două părți este de peste un miliard de euro pe zi.