Reprezentanţii Federației Patronale a Serviciilor Financiare din România (FinBan) și cei ai Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci (FSAB) au semnat primul contract colectiv de muncă din sectorul financiar-bancar.
Contractul asigură condiții minimale pentru mai mult de 26.000 de salariați din instituțiile financiare membre ale Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) și ale Patronatului Leasingului și Creditului din România, chiar dacă numai 8.500 angajați bancari sunt și sindicaliști.
Băncile membre ale CPBR (BCR, Raiffeisen Bank, ING Bank, UniCredit și BRD) au împreună peste 25.000 de salariați, adică jumătate din totalul salariaților din sectorul bancar.
Banca Transilvania, adoua cea mai mare bancă după active, nu are nici sindicat, ci doar reprezentanți ai salariaților, și nici sucursala din România a ING Bank.
Salariile
Salariul minim pe ramură obținut prin constractul colectiv este de 2.500 de lei şi s-au stabilit pragurile minime de salarii compensatorii:
- între 1-5 ani vechime – se acordă un salariu compensatoriu.
- între 5-10 ani, două salarii compensatorii,
- între 10-15 ani vechime, trei salarii,
- peste 15 ani vechime – 4 salarii.
Dintre celelalte prevederi se remarcă aceea care obligă angajatorul să contribuie cu jumătate din costul unui curs de pregătire a angajaţilor, identificat de aceştia, şi „care poate aduce plusvaloare şi companiei”, potrivit lui Constantin Paraschiv, președintele Federației Sindicatelor din Asigurări și Bănci.