marți

31 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 aprilie, 2020

Confederația Patronală Concordia atrage atenția asupra faptului că suspendarea, prin Ordonanță de Urgență, a unora dintre normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social pe durata stării de urgență poate submina serios încrederea dintre stat și cetățeni, indispensabilă în această perioadă de criză.

Patronatele fac referire la OUG 34/2020, adoptată la sfârșitul lunii martie, care derogă de la aceste norme pentru acte normative care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de urgență sau care sunt o consecință a instituirii acesteia.

Apelul patronatelor apare în ziua în care 13 state membre UE au emis o declarație comună în care își exprimă profunda îngrijorare față de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale prin adoptarea unor măsuri extreme în contextul situației de urgență impuse de pandemia cu Covid-19.


Potrivit unui comunicat emis joi, organizația transmite:

În aceste condiții nu este afectat doar parteneriatul social fundamental între Guvern, patronate, sindicate și societatea civilă, dar invită și celelalte puteri să procedeze în aceeași manieră. Există pericolul real al întreruperii colaborării atât cu Executivul, cât și cu Legislativul și autoritățile locale, pe anumite proiecte care nu sunt urgente, ceea ce poate conduce la derapaje grave și la reglementări făcute fără transparență.

Se deschide posibilitatea ca orice act normativ care face referire la pandemia COVID-19 – adică o mare parte a actelor normative ale perioadei următoare – să fi exceptat de la avizarea în Consiliul Economic și Social sau de la alte forme de transparență decizională.

Înțelegem importanța adoptării rapide a unor măsuri excepționale, dar lipsa transparenței va contribui la scăderea încrederii societății în lege.  Încrederea este importantă pentru că asigură respectarea voluntară a legii cu consecințe pozitive pentru depășirea stării de urgență și păstrarea unor relații de cooperare între stat şi societate.


Dialogul social este un element esențial al modelului european. În timp ce România alege calea renunțării la dialog, Uniunea Europeană implică partenerii sociali (implicit și Concordia prin afilierea la BusinessEurope) în elaborarea planului de acțiune pentru diminuarea efectelor COVID19 în economie și societate.  Ieri, vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombroskis a avut o video conferință cu toate marile confederații patronale din Uniune.

Doar actele normative legate exclusiv de Starea de Urgență pot excede procesului de transparență decizională, însă cu păstrarea obligativității informării Consiliului Economic si Social asupra acestora la momentul inițierii. Toate celelalte proiecte de acte normative legate de consecințele pandemiei COVID-19,  trebuie să urmeze cursul firesc în procesul transparenței decizionale chiar dacă el are loc la o viteză mai mare în aceste zile. Inclusiv acest OUG, pe care-l criticăm, a fost adoptat fără avizul Consiliului Economic și Social.

Confederația Patronală Concordia, convinsă de bunele intenții ale Guvernului, solicită reevaluarea acestor prevederi din OUG 34/2020. Doar prin dialog și cooperare putem depăși momentul dificil generat de criza COVID 19. Nici mediul de afaceri, nici sindicatele si nici societatea civilă nu pot fi excluse din procesul de consultare, pentru că sunt direct vizate de actele elaborate, iar activitatea lor poate fi reglementată prin acestea.

Confederația Patronală Concordia  reprezintă companii cu capital românesc și străin, reunite în cele mai puternice federații sectoriale și care au cea mai diversă și relevantă perspectivă asupra realităților economice și sociale

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: