Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită autorităților eliminarea testării pentru persoanele vaccinate și alte modificări ale condițiilor de intrare în țară, întrucât ultimele reglementări au dus la un val de anulare a rezervărilor pentru vacanțe în străinătate.
„Din punct de vedere economic, ele impactează grav activitatea operatorilor români de turism şi de transport internaţional, aducând un nou val de anulări ale rezervărilor precum şi o scădere masivă a cererilor de noi rezervări; cel mai elocvent exemplu sunt sutele de zboruri regulate anulate ale companiilor aviatice care operează curse din şi către România”, menţionează în comunicat al asociației.
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Asociaţia Incoming Romania (AIR) i-au trimis în acest sens o scrisoare ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, cu o serie de propuneri.
Propunerile:
- În conformitate cu noua recomandare, măsurile legate de COVID-19 ar trebui aplicate ţinând seama de statutul persoanei, şi nu de situaţia de la nivel regional, cu excepţia zonelor în care virusul circulă la niveluri foarte ridicate. Aceasta înseamnă că principalul factor determinant ar trebui să fie situaţia unui călător în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva COVID-19, testul sau vindecarea de COVID-19, astfel cum reiese dintr-un certificat digital valabil al UE privind COVID. O abordare bazată pe persoană va simplifica în mod substanţial normele aplicabile şi va oferi călătorilor o mai mare claritate şi previzibilitate, se mai precizează în comunicat.
- Eliminarea condiţiilor diferenţiate de accedere în România în funcţie de spaţiul geo-politic. „În măsura în care această posibilitate nu ar putea fi integral adoptată, propunem într-o primă fază uniformizarea condiţiilor de accedere în România, atât pentru călătorii veniţi din statele membre UE, cât şi pentru cei veniţi din teritoriile care au adoptat sistemul certificatelor digitale precum şi cele de pe „lista albă” actualizată a Comisiei Europene”.
- Eliminarea condiţiilor suplimentare privind testarea în cazul persoanelor imunizate (prin vaccinare cu schema completă ori prin recuperare post-infectare) rezidente în statele Uniunii Europene ori în statele şi teritoriile ce se regăsesc în listele menţionate mai sus.
- Testarea de tip PCR în celelalte situaţii, la destinaţie în 24 ore pentru rezidenţi, respectiv la locul originii pentru nerezidenţi. În aceste situaţii, în cazul unui eventual rezultat pozitiv, cetăţenii români se vor carantina în propria ţară iar nerezidenţii nu vor mai efectua călătoria, rămânând izolaţi în ţara de rezidenţă. Ca efect al acestei măsuri, dispare teama de riscurile unei izolări într-o ţară străină şi scad semnificativ cazurile de carantinări (ce necesită supraveghere din partea autorităţilor) şi de concedii medicale (ce necesită efort financiar din partea angajatorilor şi apoi a Statului).
- Instituirea obligativităţii prezentării formularului de localizare (PLF) la intrarea în ţară şi eliminarea opţiunii de completare în termen de 24 de ore de la sosire. „S-a văzut pe parcursul celor 45 zile de la implementare că opţiunea de completare ulterioară nu a adus decât un şir nesfârşit de amenzi care, în cea mai mare parte, vor rămâne neachitate (întrucât vorbim fie de nerezidenţi, fie de persoane greu de executat silit) iar o parte din ele vor inunda instanţele de judecată. Această măsură nu a adus nimic bun, ci doar eforturi inutile de urmărire, de emitere a unor acte de sancţionare, urmărire a încasării, pregatirea apărărilor în instanţă etc. Iar scopul introducerii acelei aplicaţii a fost cu siguranţă altul decât eventuala aducere a unor venituri suplimentare la buget, a căror costuri uneori le depăşeste”.