Alianța pentru Turism cere, printr-o scrisoare deschisă adresată guvernanților, măsuri de resuscitare a domeniului și un plan consistent de despăgubiri, altfel aceștia se vor face răspunzători de distrugerea întregii industrii şi de pierderea a până la 400 000 de locuri de muncă. „Avem nevoie de bani ACUM”, nu de amânări de taxe și rate, menționează organizația patronală.
Alianța Pentru Turism (APT) reprezintă o structură informală din care fac parte 15 organizații și asociații.
„De la începutul pandemiei de coronavirus industria ospitalităţii a fost puternic lovită. De atunci au trecut mai bine de nouă luni, iar în România, în afară de măsurile generale de care a beneficiat întreaga economie, până în acest moment nicio acţiune specifică de ajutor nu a fost implementată. Valul doi al pandemiei a dat şi ultima lovitură industriei: restaurantele au fost închise, evenimentele interzise, mobilitatea redusă la aproape zero. Agenţiile de turism au reînceput auto-demolarea propriei activităţi din ultimele luni, în măsura în care turiştii stornează din nou rezervările recente”, arată Alianţa pentru Turism.
Sprijinul acordat de stat trebuie să se concretizeze în ajutoare financiare, în cash necesar pentru a putea plăti datorii curente în contextul a zero venituri, nu amânări de taxe, mai spune patronatele din turism:
Dacă nu veniţi acum cu un plan consistent de despăgubiri (similar multor alte state din Europa), veţi fi răspunzători de punerea pe butuci a unei întregi industrii şi pierderii a până la 400 000 de locuri de muncă. Această industrie nu are nevoie nici de promisiuni şi nici de ajutoare care vin anul viitor. Are nevoie de bani ACUM (…)
Iar angajaţii lor nu pot supravieţui cu şomaj tehnic sau program redus cu doar 50%, atâta timp cât activitatea lor este între 0-20%.
Poate ca o industrie cu 5,7% din PIB nu impresionează pe nimeni până la lacrimi dar destinul a zeci de mii de antreprenori şi sute de mii de angajaţi ar trebui să determine autorităţile să facă ceva. Au avut timp de pregătire nouă luni, e cazul sa livreze imediat.
Industria a evitat proteste de strada pentru că a dorit sa arate maximă responsabilitate în timp de pandemie şi să nu contribuie sub nicio formă la adâncirea problemei medicale. Cu toate acestea, în pragul disperării, atunci când decesul este iminent şi cauza nu mai joacă niciun rol, pregătirile pentru un protest de amploare sunt în toi. Sperăm sa nu se ajungă acolo.