Patriarhul Daniel a mulţumit, vineri, în discursul ţinut la Catedrala Naţională, în prezenţa Papei Francisc, pentru ajutorul financiar acordat de Papa Ioan Paul al II-lea pentru construirea acestui edificiu și pentru cele 426 de lăcașuri de cult din Europa puse la dispoziţia comunităţilor ortodoxe româneşti, de către Biserica Catolică.
Au fost prezenți la Catedrala Neamului membri ai guvernului, preoți români și catolici.
Discursul Patriarhului Daniel:
„Cu 20 de ani în urmă, în zilele de 7 – 9 mai 1999, când Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat România ca pelerin, el a numit această ţară „Grădina Maicii Domnului”. Deci, astăzi, noi vă primim ca pelerin în această Catedrală nouă, în care deasupra Altarului (Sanctuarului) se află marea icoană în mozaic a Maicii Domnului, numită în limba greacă „Platytera”, iar în limba latină „Regina coeli”. Icoana aceasta a Catedralei Naţionale din Bucureşti confirmă simbolic numele de „Grădina Maicii Domnului” dat României. Această Catedrală are ca protector spiritual sărbătoarea Înălţării Domnului nostru Iisus Hristos, când serbăm şi Ziua Eroilor români, ca sărbătoare naţională”, a spus Patriarhul Daniel.
El a mărturisit că această catedrală este „o basilică dedicată Sfântului Apostol Andrei, Apostolul poporului român şi Ocrotitorul României”.
Patriarhul Daniel a mai spus despre Catedrală că a fost construită pe un teren obţinut de la statul român de către Patriarhul Teoctist, „ca un act de reparaţie morală pentru cele cinci biserici care au existat în această zonă, trei fiind demolate şi două translate de către regimul comunist pentru a se construi Casa Poporului”.
„În acest sens, noua Catedrală Naţională este un edificiu simbolic al Învierii bisericilor demolate, dar şi un simbol al libertăţii religioase a poporului român, după aproape 50 de ani de regim comunist. Construcţia acestui edificiu a început efectiv la sfârşitul lunii martie 2011 şi a durat opt ani, astfel încât, în data de 25 noiembrie 2018, am sfinţit altarul Catedralei Naţionale, împreună cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, în prezenţa membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a clericilor, credincioşilor şi reprezentanţilor societăţii româneşti”, a adăugat Patriarhul BOR.
El a făcut referire la faptul că în anii 1999 şi 2002, Papa Ioan Paul al II-lea a oferit un ajutor financiar Patriarhului Teoctist pentru construirea Catedralei, în valoare de 200.000 de dolari.
„În anul 2017, acest ajutor financiar a fost integrat simbolic de Patriarhia Română ca parte din costul total de 500.000 de euro în vederea achiziţionării clopotelor Catedralei Naţionale, de la firma catolică Grassmayr din Innsbruck, Austria, deoarece, în tradiţiile ortodoxă şi catolică, clopotele au o valoare simbolică foarte profundă: ele reprezintă glasul lui Dumnezeu, care cheamă oamenii la rugăciune şi la cooperare fraternă.
Suntem recunoscători pentru acest ajutor financiar simbolic şi, totodată, vă mulţumim pentru sprijinul pe care îl acordaţi constant credincioşilor ortodocşi români din Italia şi din alte ţări, unde Biserica Romano-Catolică a pus la dispoziţia comunităţilor ortodoxe româneşti 426 de lăcaşuri de cult, 306 în Italia şi 120 în alte ţări din Europa Occidentală”, a rostit Patriarhul Daniel.
„Din acest motiv am acceptat propunerea părții catolice să oferim Sanctității Voastre și credincioșilor catolici prezenți aici, în această catedrală, posibilitatea să rostească rugăciunea Tatăl Nostru în limba latină și să intoneze câteva cântări pascale catolice.
Acest gest este un semn de recunoştinţă pentru spaţiile liturgice oferite de comunităţi catolice parohiilor ortodoxe româneşti din Europa Occidentală.
Iar, după terminarea cântărilor pascale catolice, va urma rostirea rugăciunii „Tatăl nostru” în limba română şi vor fi intonate cântări pascale ortodoxe.
În semn de ospitalitate românească, dorim să oferim Sanctităţii Voastre o icoană în mozaic a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul spiritual al României, dimpreună cu urarea: Ad multos annos!„, şi-a încheiat discursul Patriarhul Daniel.