joi

23 mai, 2024

22 februarie, 2022

Pe fondul creşterii constante a preţurilor terenurilor agricole, Patria Bank lansează un produs de creditare destinat fermierilor care vor să cumpere pământ, scrie News.ro.

Creditul asigură finanţare de până la 100% din costul terenului, are o perioadă de rambursare de până la 15 ani şi oferă o perioadă de tragere de la data semnării contractului de credit de până la un an.

”Patria Bank, bancă locală cunoscută pentru expertiza sa în finanţarea din domeniul agro, pune la dispoziţia fermierilor care vor să cumpere terenuri agricole un produs de finanţare flexibil şi cu durată mare de rambursare.


Oferta Patria Bank vine într-o perioadă în care preţurile terenurilor agricole sunt în creştere. Potrivit Eurostat, preţul mediu al unui hectar de teren agricol din România a ajuns la 7.163 euro în 2020, în creştere cu circa 34% faţă de preţul mediu al anului anterior”, anunţă banca. Din 2011 și până în prezent, preţul mediu al terenurilor agricole din România a crescut cu 424%.

Preţurile pe hectar pentru suprafeţe mari, comasate, de teren agricol se apropie de media UE, în timp ce suprafeţele mici, izolate şi fără cadastru se vând la preţuri foarte mici. Perspectivele favorabile pentru fermieri în contextul preţurilor mari la produsele agricole sunt umbrite de scumpirea carburanţilor, îngrăşămintelor şi altor inputuri, mai arată banca.

Preţurile menţionate sunt plătite însă pentru suprafeţe mari de teren, de peste 30 de hectare. Potrivit Agenţiei Naţionale de cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), 40% din suprafaţa agricolă eligibilă pentru subvenţii nu este cadastrată. Aceste suprafeţe, multe dintre ele de mici dimensiuni, sunt greu de introdus în circuitul comercial prin integrarea lor în ferme mai mari, viabile economic. Dar ele reprezintă o oportunitate de extindere pentru fermieri, spun reprezentanţii băncii.

Potrivit lui Cezar Adrian Paladie, manager vânzări Regional Agro Patria Bank, terenul agricol este un activ ce se amortizează într-o perioadă medie de 17-20 ani şi de aceea perioada maximă de 15 ani pentru rambursarea creditului nu va reprezenta o povară pentru cash-flow-ul fermierilor.


Creditul pentru achiziţia terenurilor agricole de la Patria Bank este destinat tuturor formelor de organizare, precum persoane juridice, societăţi agricole, persoane fizice autorizate, asociaţii familiale, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale, producători agricoli. Terenul achiziţionat poate deveni garanţie pentru credit.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: