joi

28 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 iunie, 2023

Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au convenit joi înăsprirea politicilor de azil ale blocului, în contextul intensificării migraţiei ilegale. Statele care nu respectă cotele de relocare vor plăti 20.000 de euro pentru fiecare imigrant nepreluat, s-a mai stabilit la reuniunea de joi.

Miniştrii UE „au făcut un pas istoric după mulţi ani de negocieri”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul de interne suedez Maria Stenergard, care a prezidat discuţiile, adăugând că s-a găsit un „echilibru bun între responsabilitate şi solidaritate”.

După mai multe ore de negocieri, majoritatea miniştrilor comunitari au convenit asupra reformelor propuse, în pofida opoziției Austriei, Ţărilor de Jos şi Italiei, care consideră că aceste planuri nu sunt suficiente.

Expulzarea imediată a celor neeligibili pentru azil


Conform acestor planuri, solicitanţii de azil ar urma să fie reţinuţi în „facilităţi de primire” la graniţele externe ale blocului, iar dacă un candidat la azil nu are şanse de a obţine azil în UE, va fi respins fără întârziere, aplicaţiile urmând să fie evaluate într-un interval maxim de şase luni, a menţionat Stenergard.

S-a dezbătut de asemenea crearea unui sistem obligatoriu de distribuire a unui număr convenit de solicitanţi de azil între statele membre. Ţările UE care nu vor sau nu pot să accepte migranţi ar urma să contribuie sub forma unui sprijin financiar în sumă de 20.000 de euro de persoană, a mai spus responsabila suedeză.

Ministrul de interne german Nancy Faeser a calificat de asemenea acordul de la reuniunea de joi drept un „succes istoric pentru UE, pentru o nouă politică a migraţiei bazată pe solidaritate şi apărarea drepturilor omului”, într-un mesaj postat joi seara pe Twitter și citat de dpa, agenție preluată de Agerpres.

Nu este nevoie de unanimitate pentru măsuirile din domeniul migrației

Reforma migraţiei stârneşte de multă vreme intense controverse între statele membre, dar nu este nevoie de unanimitate pentru deciziile Uniunii privind politica migraţiei, fiind suficientă o majoritate calificată de minim 17 din cele 27 de state membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia blocului, notează dpa.


În urma reuniunii de joi, pot să înceapă negocierile privind această reformă în cadrul Parlamentului European, dar nu este sigur că finalizarea lor va fi posibilă înainte de alegerile europarlamentare din 2024, mai notează dpa.

Organizaţia umanitară Oxfam a criticat proiectele de reformă convenite joi. Planurile privind facilităţile de recepţie a migranţilor la graniţe „vor ţine legaţi refugiaţi, inclusiv copii, contra unui cost uriaş”, a formulat într-un comunicat Stephanie Pope, expertă a Oxfam.

Nancy Faeser, care a pledat pentru exceptarea de la noile reguli a minorilor neînsoţiţi şi familiilor cu minori, dar a renunţat la această solicitare pentru a se putea ajunge la un acord, a afirmat că se bazează pe Parlamentul European să introducă aceste excepţii.

****

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: