vineri

24 mai, 2024

14 septembrie, 2012

Alegătorii din Olanda au susţinut, în alegerile anticipate de miercuri, pentru camera inferioară a Parlamentului, partidele de centru, pro-europene, în timp ce formaţiunea extremistului de dreapta Geert Wilders a suferit pierderi importante, relatează BBC.

Premierul Mark Rutte a anunţat victoria partidului său, Partidul Liberal, care a obţinut 41 de locuri din cele 150 ale camerei, urmat îndeaproape de laburişti cu 39 de mandate. Ambele partide au obţinut scoruri mai bune decât era de aşteptat şi vor căuta împreună, formând coaliţia de guvernare, să găsească o soluţie pan-europeană la criza din zona euro.

Rutte a declarat că va face eforturi mari pentru a forma o coaliţie, dar nu a precizat dacă va avea negocieri cu laburiştii. Cele două formaţiuni au suficient de multe locuri în Parlament, pentru a putea forma majoritatea parlamentară, dar au păreri destul de diferite despre măsurile de austeritate.


Electoratul olandez s-a întors spre centru, după ce la alegerile de acum doi ani au existate rezultate fragmentate şi coaliţii formate din multe partide.

Partidul Libertăţii, al lui Geert Wilders, care este cunoscut ca unul anti-islamist, anti-european şi anti-imigranţi, a câştigat 15 locuri în Parlament, în scădere de la 24 câte avea până acum.

Partidul Socialist s-a clasat pe locul al treilea, tot cu 15 locuri, la fel ca la alegerile din 2010.

Rezultatele finale oficiale vor fi anunţate luni.


Ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a spus că rezultatul alegerilor va întpri Europa şi va slăbi forţa populiştilor şi naţionaliştilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: