joi

28 martie, 2024

13 martie, 2023

Există banii necesari pentru o nouă fabrică de pulberi în România și s-au încheiat deja parteneriate de colaborare cu SUA și Coreea de Sud, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Pandemia și războiul au impus crearea și implementarea unui plan de dezvoltare a industriei românești care să țină cont de noile realități și să diminueze dependența de importuri, a explicat ministrul.

„Există un plan de acțiune. S-au invest bani în Portul Constanța, anumite căi de transport au fost deblocate, au fost deblocate zone de stocare. La Galați, după primii ani, s-a deblocat platforma multimodală. Se pot transporta cereale, sunt baze de stocare la Galați și Brăila (…) Lâna, cu care până acum nu știam ce să facem, fermierii încearcă să o valorifice, printr-un astfel de proiect vom putea să o procesăm și să o ducem în zona de construcție”, a declarat ministrul Economiei, la TVR Info.

800 de milioane alocate viitoarei fabrici de pulberi


România a început în ultimul an să investească în retehnologizarea industriei de armament, în contextul războiului din Ucraina. Autoritățile doresc să dezvolte noi capacități de producție, în special în fabricile de producție de muniție, motiv pentru care au crescut bugetele acordate acestora penrtu retehnologizare.

Pe fondul reducerii stocurilor de muniție în statele care ajută Ucraina să reziste în fața invaziei rusești, România poate deveni un jucător pe acest segment al industriei de armament.

Duminică seara, ministrul Economiei s-a referrit și la viitoarea fabrică modernă de pulberi: „În 2004 a fost închisă fabrica din România și am importat. Acum vom face o capacitate de producție mai mare și pentru tipuri de muniție NATO și non-NATO. Pe lângă opt sute de milioane de lei alocați de la Ministerul Economiei, avem și parteneriate plătite cu companii americane, sud-coreene pentru a începe această construcție industrială”, a anunțat ministrul Spătaru.

La Fabrica de Pulberi din Făgăraș nu se mai produc pulberi destinate Armatei de la începutul anilor 2000. Fostul director al fabricii,Nicolae Micu declara că la Făgăraș nu se mai pot produce pulberi pentru că o instalație care producea nitroceluloză a fost dezafectată și vândută la fier vechi de Primăria Făgăraș în contul unei datorii de aproximativ opt miliarde de lei vechi, adică în jur de 200.000 euro.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: