”Parteneriat strategic” Marea Britanie-Turcia în domeniul Apărării - CursDeGuvernare.ro
marți

26 octombrie, 2021

”Parteneriat strategic” Marea Britanie-Turcia în domeniul Apărării

29 ianuarie, 2017

Premierul britanic Theresa May a reușit să încheie la Ankara, acolo unde a oprit direct după vizita la Washington, un acord cu impact major pentru industria de Apărare în baza căruia specialiștii britanici vor ajuta la conceptul și la construcția a 250 de aeronave de vânătoare pentru Turcia, anunță Politico.

Acordul, care fusese deja inițiat dar care fusese înghețat după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, pune bazele unui parteneriat în domeniul Apărării despre care guvernul britanic consideră că va transforma Ankara ”în partenerul industrial preferat” al Marii Britanii.

Înțelegerea, care vorbește de un contract inițial în valoare de 100 milioane de lire sterline, a fost caracterizată de un purtător de cuvând al Downing Street drept ”o poartă” către un acord general care ar putea aduce economiei britanice ”miliarde” de lire sterline, în condițiile în care acordul general ar putea transforma Marea Britanieși  în furnizor al armatei turce de armament, motoare, radare și senzori.


Apropierea Theresei May de regimul Erdogan- premierul britanic fiind primul lider al unui stat Occidental care vizitează Ankara după tentativa de lovitură de stat- are loc pe fondul îngrijorărilor crescute generate de abuzurile comise de Ankara în materia drepturilor omului și este în contrast cu actualele relații reci dintre Turcia și UE.

După o convorbire privată desfășurată la Palatul prezidențial din Ankara, cei doi lideri au anunțat acordul pentru ”un parteneriat strategic de securitate”, în baza căruia oficiali ai celor două state se vor întâlni la fiecare 6 luni.

Întrebat direct dacă este normal ca guvernul Marii Britanii să vândă armament regimului Erdogan, purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a afirmat că îngrijorările în ceea ce privește respectarea drepturilor omului au constituit un capitol ”separat” de discuție, în vreme ce acordul de cooperare este unul ”justificat și important”.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

La conferința de presă comună, Theresa May a atins această temă sensibilă. ”Sunt mândră că Marea Britanie v-a fost alături pe 15 iulie anul trecut în apărarea democrației, iar acum este important ca Turcia să ajute acea democrație prin asigurarea domniei legii și prin respectarea regulilor interaționale în domeniul drepturilor omului, așa cum s-a angajat guvernul dvs.” i-a spus premeierul britanic președintelui Turciei.


După întâlnirea cu Recep Erdogan, Theresa May a afirmat că acordul în domeniul Apărării constituie semnalul de start al ”unei noi relații comerciale, mai adânci, cu Turcia”. Această declarație apare după ce vineri guvernul britanic a anunțat că Marea Britanie și Turcia constituie un grup de lucru care să lucreze la un acord comercial bilateral e ar urma să intre în vigoare după finalizarea Brexit.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr