miercuri

24 aprilie, 2024

28 mai, 2020

Institutul Național Cantacuzino va produce vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Centrul OncoGen, din Timișoara, dacă acesta se va dovedi eficient. Vaccinul se află în perioada de 18 luni de testare, etapă pentru care OncoGen a obșinut de la Ministerul Educației și Cercetării 3,5 milioane de lei, sumă ce va fi majorată, dacă serul va confirma.

Până la finalizarea testelor pe oameni, Cantacuzino va finaliza linia de producție necesară.

Vaccinul va fi administrat intranazal, fie sub formă de picături, fie prin pulverizare. „Noi am ales această metodă, intranazală, luând în considerare felul în care virusul SARS-nCoV-2 pătrunde în corpul uman”, spun cercetătorii de la OncoGen, în anunțul privind câștigarea contractului semnat cu MEC și parteneriatul cu Institutul Național de cercetare-dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.


„Împreună facem tot posibilul pentru a dezvolta producția de vaccinuri în România, inclusiv a vaccinului împotriva Covid-19 dezvoltat de Centrul OncoGen. Avem convingerea că Institutul Cantacuzino poate contribui substanțial la materializarea acestor obiective prin reînceperea producției de vaccinuri”, se mai spune în anunțul Centrului de Cercetare OncoGen.

Profesor doctor Mircea Ioan Popa, reprezentant al Institutului Cantacuzino, a explicat joi dimineață că Centrul OncoGen din Timișoara este cel care conduce proiectul, ajutorul oferit fiind de testare pe animale de laborator. „Verificăm dacă produsul lor duce la răspuns imunologic”, a subliniat el.

Întrebat, când ar putea ajunge să fie folosit acest vaccin, cercetătorul a răspuns: „Avem la dispoziție maxim 18 luni și speranța noastră este ca, într-un număr de luni, să putem să vă anunțăm că avem ceva nou de spus față de momentul de astăzi”.

Mircea Ioan Popa a subliniat că, în cazul în care vaccinul se dovedește a fi imunogen, adică a dat rezultate în testele pe animale, se va intra în faza studiilor clinice pe oameni.


Mircea Ioan Popa a spus că partea administrativă va fi rezolvată până se va ajunge la momentul producerii vaccinului. „Asta este estimarea pe care o fac eu acum”, a spus cercetătorul.

Centrul OncoGen poate produce un număr de doze, dar producția lui în masă se va face la Institutul Cantacuzino.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: