luni

22 aprilie, 2024

2 iulie, 2014

În sesiunea parlamentară care s-a încheiat, în cazul a 83% din legile votate iniţiator a fost Guvernul şi s-a ajuns la un număr record de deputaţi şi senatori care au migrat la alt partid, se arată într-o analiză – bilanţ realizată de Institutul de Politici Publice (IPP).

Marile proiecte, eşuate

Parlamentul nu a reuşit să finalizeze reglementările cele mai importante aflate pe agenda actualului mandat: revizuirea Constituţiei, descentralizarea, reforma electorală, proiectul legii codului de conduită pentru parlamentari, care au fost abandonate.

„Dezbaterea publică pe astfel de teme a fost aproape inexistentă. Legea care viza descentralizarea administrativă, de exemplu, a fost aprobată la sfârșitul anului trecut prin asumarea răspunderii Guvernului Ponta în fața Parlamentului, proiectul nefiind supus dezbaterii publice. După ce Curtea Constituțională a declarat, în luna ianuarie, legea ca fiind neconstituțională, proiectul a rămas practic blocat de atunci la Comisiile Permanente, cele care ar trebui să pună în aplicare decizia Curții și să revizuiască legea sub aspectele declarate neconstituționale”, menţionează analiza IPP.

Majoritatea legilor adoptate, iniţiate de Guvern


„Legislativul a dezbătut și aprobat cu prioritate documentele primite de la Palatul Victoria. Din totalul proiectelor devenite legi, în perioada analizată, 83% au fost propuse de guvern și doar 17% de către parlamentari”, potrivit analizei IPP.

Sursa: IPP

Situaţia este totuşi mai bună decât în sesiunea similară de anul trecut, când procentul a fost de 89%.

Migrația politică

„În sesiunea februarie – iunie 2014 nu mai puțin de 41 de parlamentari și-au schimbat partidul și implicit grupul parlamentar din care fac parte. Cumulat pe cele 3 sesiuni care au trecut din acest mandat, rezultă că 59 de deputați și senatori (10% din numărul total de parlamentari aleși în decembrie 2012) au migrat cel puțin o dată de la începutul mandatului”, explică IPP.

Partidul campion este PPDD, nevoit să-şi desfiinţeze grupul din Senat, după plecarea a trei din cei şapte senatori.

Tudor Barbu, membru PPDD în momentul preluării mandatului de senator, a schimbat trei partide – a plecat la PC, apoi la PNL.


Grupul PDL din Camera Deputaților a pierdut 12 deputați, ca urmare a înscrierii acestora într-un alt partid.

„Parlamentul trebuie să se întoarcă la rolul său fundamental – cel de legiferare și să reia discuția pe temele importante în care românii au nevoie să vadă soluții: reviziuirea Constituției, educație, sănătate, reforma administrativ – teritorială, lupta împotriva corupției. Cei mai degrabă interesați de activitatea de partid ar trebui să demisioneze și să presteze activitate de partid direct în cadrul echipei politice din care fac parte, ci nu ”subvenționați” pe banii parlamentului. Multitudinea cazurilor de senatori şi deputaţi anchetaţi de DNA ridică în discuţie responsabilitatea preşedinţilor partidelor care i-au susţinut pe aceştia să candideze, ratând astfel şansa de a trimite în parlament oameni profesionişti şi cu o conduită morală adecvată ce ar fi putut recupera din pierderea credibilităţii cetăţenilor în această importantă instituţie pentru democraţia din România”, atrag atenţia cei de la IPP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: