18 martie, 2015

parlament ucrainaParlamentul ucrainean a votat marţi autonomie limiată pentru separatiştii din estul ţării, anunţă Reuters. A fost o decizie luată pentru a păstra susţinerea occidentală pentru efoturile de pace, însă anumiţi deputaţi au spus că asta le va da separatiştilor ocazia să instituie un control şi mai mare asupra regiunii.

Legea care prevede „statut special” pentru „republicile poporului” proclamate de separatişti a este un angajament luat prin acordurile de la Minsk, de luna trecută. Occidentul consideră aceste acorduri cea mai bună metodă de a pune capăt unui conflict în care şi-au peirdut viaţa mai mult de 6000 de oameni.

Autorităţile ucrainiene insistă ca legea adoptată marţi să se aplice doar după ce au loc alegeri în teritoriile din est, potrivit legii ucrainene. Această insistenţă a tras deja criticile Rusiei. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat că legea este departe de ceea ce s-a convenit la Minsk, întrucât acordarea unui statut special este legată de alegeri la care autoproclamaţii lideri separatişti nu vor participa.


Şi separatiştii au criticat legea, argumentând că ea încalcă acordurile de la Minsk. Unul dintre liderii rebelilor proruşi afirmă că autorităţile de la Kiev pregătesc o nouă vărsare de sânge.

În schimb, conducerea Ucrainei a accelerat trecerea prin parlament a acestei legislaţii pentru a arăta Occidentului buna crediţă, în ciuda unor dezacorduri mari în sânul legislativului. Însă ajutorul financiar şi politic al occidentalilor îi este indispensabil Kievului.

„Adoptăm aceste legi nu pentru Putin sau pentru cei ce ne ocupă ţara. Poziţia Europei faţă de Ucraina va fi definită în funcţie de cât de pregătită este ţara noastră în a-şi îndeplinii obşigaţiile asumate prin acordurile de la Minsk”, a spus vicepreşedintele parlamentului, Andri Parubi, un aliat al preşedintelui Poroşenko.

Ce stipulează legea

Adoptarea legii acum este din dorinţa de a profita de momentul creat de încetarea focului şi de alte părţi ale acordurilor de la Minsk, precum retragerea arammentului greu atât de către armata ucraineană, cât şi de către separatişti.


Legea prevede autonomie limitată regiunilor separatiste pentru o perioadă de 3 ani şi le acordă permisiunea de a întări şi aprofunda legăturile cu regiunile ruse din vecinătate. În plus, legea permite rebelilor să îşi constituie propriile forţe de poliţie.

Însă insistenţa Ucrainei ca legea să intre în vigoare după organizarea de alegeri, sub legislaţia ucraineană pare să fie un emelent de blocaj. Legea prevede că alegerile vor fi organizate oricum, doar după retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

Tot marţi, deputaţii de la Kiev au adoptat şi o declaraţie care stipulează că teritoriile din est rămân sub ocupaţie şi că vot fi, într-o zi, eliberate.

Parlamentul a aprobatşi solicitarea pe care preşedintele Poroşenko o va adresa ONU de a trimite o misiune de menţinere a păcii în estul ţării.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: