Comisiile reunite de politică externă ale Parlamentului au suspendat ședința de miercuri în care trebuia să să fie dezbătut un proiect de declaraţie privind situaţia din Republica Moldova.
Vor mai încerca și săptămâna viitoare:
„Reportăm această şedinţă pentru luni, la ora 12,00. (…) Săptămâna viitoare declaraţia va ajunge în Birourile permanente reunite şi apoi în plen”, a spus preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Cristian Dumitrescu.
Reprezentanţii PNL şi USR şi-au exprimat nemulţumirea că pentru a doua oară consecutiv parlamentarii PSD şi ALDE nu au asigurat cvorumul de şedinţă.
Este a doua oară consecutiv când se întâmplă acest lucru. Parlamentarii ar fi plecat deja în teritoriu, iar la sfârșitul acestei luni legislativul intră în vacanță.
Luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat, la prima şedinţă a comisiilor, că întârzierea adoptării unei declaraţii a Parlamentului referitoare la situaţia din Republica Moldova va face ca această temă „să nu mai fie de actualitate”.
Președintele Senatului este unul dintre parlamentarii care au absentat miercuri.
Dezbaterea situației din Republica Moldova și adoptarea unei declarații a fost stabilită săptămâna trecută.
„USR a făcut o cerere pentru Biroul permanent reunit pentru ca atât Camera Deputaţilor, cât şi Senatul, în şedinţă comună, să dezbată situaţia din Republica Moldova, situaţie tensionată de altfel, şi să vină cu o declaraţie. S-a votat acest lucru, urmează ca cele două Comisii de politică externă să se reunească şi să vină cu un draft de declaraţie care ulterior va fi supusă plenului reunit”, anunţa, pe 11 iunie, deputatul USR Cristina Prună.
Între timp, situația de la Chișinău s-a calmat, guvernul Maiei Sandu a fost recunoscut, iar Vladimir Plahotniuc ar fi părăsit țara.
Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a salutat sâmbătă decizia Partidului Democrat din Moldova (PDM) de a se retrage de la guvernare în favoarea premierului Maia Sandu și a coaliției formate de Parlamentul ales în mod democratic.