joi

28 martie, 2024

20 decembrie, 2013

Plenul Parlamentul a votat-o vineri pe Ecaterina Gica Teodorescu, adjunct al Avocatului Poporului, pe postul de șef interimar al acestei instituții.

Ea a obținut 361 de voturi ”pentru” și va ocupa această poziție până în luna februarie, când parlamentarii se întorc din vacanță și vor putea îndeplini procedurile necesare pentru numirea noului Avocat al Poporului.


Ecaterina Gica Teodorescu a lucrat peste 10 ani la sucursala Mehedinți a BNR, iar din 2010 este mediator.

Postul din fruntea instituției Avocatul Poporului a rămas liber după ce Anstasiu Crișu și-a dat demisia joi, din motive personale, conform declarației lui Crin Antonescu, președintele PNL, partid căruia îi revine poziția.

După ce președintele Traian Băsescu i-a reproșat, în noiembrie, că nu atacă la Curtea Constituțională modificările operate de guvern pe Codul insolvenței (Avocatul Poporului fiind singurul care avea calitatea de a face acest lucru) Anastasiu Crișu a sesizat CCR, care a decis ulterior că ordonanța de urgență prin care s-au operat intervențiile era ilegală.

Obligat de CCR, Guvernul a trebuit să reformuleze textul actului, apoi l-a trimis Parlamentului, spre dezbatere și aprobare, dar sub formă de lege.


De asemenea, pe 14 decembrie, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu incidentele de la Pungești dintre localnici și jandarmi, și s-a deplasat la fața locului pentru a lămuri dacă există abuzuri ale autorităților.

“În exercitarea atribuţiilor conferite de lege, reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului s-au deplasat în comuna Pungeşti, unde au discutat cu oficialităţile din cadrul primăriei. De asemenea, au fost iniţiate întâlniri cu reprezentanţii Jandarmeriei şi urmează să aibă loc discuţii cu participanţii la protest. Verificările sunt în curs de desfăşurare, iar concluziile vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice”, anunța sâmbătă un comunicat al instituţiei.

Autosesizarea venea în urma incidentelor de pe 7 decembrie, când aproape 400 de persoane au protestat faţă de intenţia companiei americane Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: