miercuri

17 iulie, 2024

15 ianuarie, 2024

Europarlamentarii pregătesc un atac frontal asupra premierului ungar Viktor Orbán din cauza faptului că Budapesta continuă să blocheze revizia bugetului UE, inclusiv un fond de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina.

120 de europarlamentari proveniți din cele mai mari cinci grupuri politice europene au semnat vineri o petiție a parlamentarului PPE de centru-dreapta, Petri Sarvamaa, prin care îndeamnă UE să facă următorii pași pentru a limita drepturile de vot ale Ungariei.

Deși UE nu poate da afară din Uniune nicio țară membră, poate totuși limita anumite drepturi (inclusiv dreptul la vot), prin articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, dacă se consideră că acea țară s-a îndepărtat de valorile fundamentale ale Uniunii.

Parlamentul vrea să afle de ce au fost deblocate fondurile Ungariei


Miercuri, europarlamentarii vor discuta cu președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și cu președintele Consiliului, Charles Michel, pentru a afla de ce Comisia a dezghețat fondurile alocate Ungariei, în ciuda propriei evaluări că există riscul ca bani europeni să fie utilizați abuziv, din cauza corupției și a degradării statului de drept.

O zi mai târziu, joi, deputații europeni vor vota o rezoluție privind Ungaria. Textul este încă în curs de negociere, dar ar putea include un apel către țările UE să activeze procedurile de la articolul 7 alineatul (2).

Șanse reduse ca Ungaria să piardă dreptul de veto

În 2018, Parlamentul a votat cu o majoritate de două treimi o rezoluție similară rămasă fără efect pentru că obstacolele politice în luarea unei asemenea decizii rămân ridicate. Ceilalți 26 de lideri ai UE ar trebui să stabilească, în unanimitate, că Ungaria comite o „încălcare gravă și persistentă” a valorilor fondatoare ale UE (cum ar fi democrația, statul de drept și drepturile minorităților).

Șansele ca Viktor Orbán să piardă efectiv dreptul de vot în viitorul apropiat rămân reduse. Potrivit mai multor lideri ai UE, în Consiliu puțină dorință de a-l ostraciza complet pe liderul maghiar – chiar dacă este unanim recunoscut că democrația „iliberală” a lui Viktor Orbán intră în conflict cu principiile fondatoare ale UE și că vetourile sale constante riscă să submineze Uniunea din interior.


În prezent, liderii UE se pregătesc să ajungă la un alt compromis cu premierul Orbán pentru a debloca revizia bugetară și ajutorul pentru Ucraina. Riscul, recunoscut de mulți dintre diplomații și oficialii europeni, este ca, cu fiecare compromis încheiat pe termen scurt, problema va continuă să crească pe termen lung.

Ungaria acuză ”ipocrizia europeană”

„Europa a înlocuit democrația cu ipocrizie, iar dialogul a fost înlocuit cu o vânătoare, politică, de vrăjitoare și șantaj cu fonduri europene. Articolul 7 este doar un instrument de șantaj”, a spus deputatul maghiar Judit Varga, fostul ministru al justiției și, cel mai probabil, deschizător de listă Fidesz pentru alegerile europarlamentare din 2024.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: