luni

22 aprilie, 2024

21 iulie, 2016

schultz
Președintele PE, Martin Schultz

Parlamentul European urmează să intervină în favoarea Spaniei și Portugaliei, care se confruntă cu pericolul blocării de fonduri europene în valoare de milioane de euro ca urmare a faptului că au încălcat regulile fiscale, anunță joi EurActiv, care citează surse europene.

Comisia Europeană este așteptată, pe data de 27 iulie, să decidă primele sancțiuni emise vreodată împotriva unui stat membru UE pentru încâlcarea Pactului de Creștere și de Stabilitate, după ce în luna mai Colegiul Comisarilor a ajuns la concluzia că Spania și Portugalia nu au depus ”eforturi suficiente” pentru a-și reduce deficitele.

Cu toate că Parlamentul European nu este parte a procedurilor de sancționare, instituția a sesizat ”oportunitatea politică” pentru a influența decizia.


Potrivit surselor EurActiv, președintele PE Martin Schultz a transmis miercuri executivului european că instituția pe care o conduce vrea să aibe un cuvânt de spus în această decizie, cel puțin în privința uneia dintre pedepsele prevăzute în această situație de reglementările UE: înghețarea fondurilor europene pentru cei în culpă.

Regulamentele prevăd că parlamentarii europeni au dreptul să solicite declanșarea unui ”dialog structural” oricând există o propunere de suspendare a fondurilor comunitare.

Sursele EurActiv au explicat că propunerile PE care ar urma să fie făcute după consumarea acestui tip de dialog ar urma să fie ”diferite” de ceea ce previzibil ar urma să decidă Comisia în privința Spaniei și Portugaliei. Recomandarea PE ar urma să fie favorabilă statelor Iberice, ținând cont de faptul că partidele aflate la putere în aceste state sunt și cele care dețin majoritatea în legislativul comunitar.

Potrivit prevederilor Pactului de Stabilitate, odată ce un stat este acuzat de lipsa eforturilor suficiente pentru atingerea țintelor de deficit, Comisia poate decide suspendarea a cel mult 50% din fondurile europene alocate respectivului stat.


Amenda maximă care se poate dicta pentru încâlcarea prevederilor Pactului de Stabilitate este de 0,2% din PIB, adică 2,1 miliarde euro în cazul Spaniei și 346 milioane euro în cazul Portugaliei, iar Parlamentul European nu are nicio putere să intervină la acest capitol.

decizie privind plafonul amenzilor va fi emisă pe 27 iulie, sursele EurActiv afirmând că Parlamentul se așteaptă ca decizia Comisiei să fie mult mai blândă, eventual amenda dictată să fie una simbolică.

O eventuală decizie privind suspendarea fondurilor alocate, care în mod normal trebuia anunțată tot pe 27 iulie, va fi luată însă în toamnă din moment ce aceasta va fi subiect de discuție și de negociere cu legislativul.

Pe 27 iulie, Colegiul va acorda un an Spaniei și Portugaliei să ajungă cu deficitul la plafonul de 3% din PIB, așa cum prevede Pactul de Stabilitate și de Creștere.

Sursele EurActiv afirmă că președintele Martin Schultz a propus liderilor grupurilor politice din Parlamentul European să sprijine ideea de participare a instituției în procesul de emitere de sancțiuni pentru încălcarea Pactului.

Spania a fost atenționată încă din 2009 în legătură cu nivelul deficitului și, în 2013, a fost anunțată că are 3 ani la dispoziție să atingă pragul obligatoriu de 3%. Prognoza CE arată că Spania va înregistra un deficit de 3,9% din PIB în 2016 și 3,1% în 2017.

Și Portugalia se află în situație similară, tot din 2009.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: