duminică

21 iulie, 2024

1 martie, 2022

Parlamentul European urmează să solicite marți restricții la nivelul UE asupra importurilor de petrol și gaze rusești către Uniune, anunță The Guardian.

Parlamentul European solicită Comisiei și Consiliului să adopte sancțiuni și mai dure împotriva Moscovei, care vizează „slăbirea strategică” a economiei Rusiei și capacitatea de a purta război. Este răspunsul europarlamentarilor la atacurile rusești asupra zonelor și infrastructurii civile.

Textul va fi votat după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va adresa adunării de la Bruxelles prin link video.

Putin și Lukașenko să fie aduși în fața justiției


„UE și statele sale membre vor veghea ca autorii de crime de război și de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv cei care au sprijinit astfel de crime prin propagandă, să fie trași la răspundere; invită, în consecință, UE și statele sale membre să colaboreze cu organismele internaționale pentru a aduna probe și pentru a sprijini și promova jurisdicția Curții Penale Internaționale și anchetarea tuturor crimelor de război comise pe teritoriul Ucrainei începând cu 20 februarie 2014 pentru a-i aduce în fața justiției pe Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko”, se mai arată în textul rezoluției.

Solicitări PE: oprirea investițiilor în Rusia, închiderea porturilor, restricții la importuri

Într-o rezoluție care ar putea fi adoptată cu o mare majoritate, deputații europeni solicită, de asemenea, UE să își închidă porturile pentru navele rusești și să refuze accesul navelor care se îndreaptă spre Rusia, cu excepția transporturilor umanitare.

De asemenea, propune măsuri de „restricționare a importului celor mai importante mărfuri rusești de export, inclusiv petrol și gaze”, deși se oprește înainte de a solicita o interdicție.

Alte cereri includ oprirea tuturor investițiilor noi ale UE în Rusia precum și interzicerea definitivă a Nord Stream 2, dincolo de suspendarea procesului de aprobare deja anunțat de guvernul german.


De asemenea, europarlamentarii doresc ca toate sancțiunile care vizează Rusia să fie replicate și pentru Belarus, stat care a fost rampa de lansare a atacului rus.

Sprijin pentru Ucraina

Rezoluția PE solicită „asistență de mai multe miliarde de euro” pentru Ucraina, declarând în același timp că Rusia poartă responsabilitatea pentru pierderile semnificative și ar trebui să i se ceară să acorde despăgubiri Ucrainei.

După ce guvernul Ucrainei a transmis luni o cerere de aderare la UE, rezoluția PE cere instituțiilor UE să „lucreze pentru acordarea statutului de candidat UE pentru Ucraina, ca parte a unui proces bazat pe merit”, continuând în același timp să integreze Ucraina în piața unică a UE.

Poziția PE poate părea irelevantă în condițiile în care Kievul este amenințat de un convoi de blindate, dar are putere de semnal politic de sprijin a Ucrainei.

Parlamentul European nu are aproape nicio competență pentru a stabili politica externă a UE, dar adesea pune presiune asupra factorilor de decizie din capitalele statelor membre pentru a acționa în problemele semnalate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: