Parlamentul European a adoptat marți o rezoluție prin care solicită Consiliului UE ”să adopte o decizie rapidă și afirmativă” în ceea ce privește includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen.
Decizia de a extinde spațiul Schengen aparține însă Consiliului UE, care trebuie să aprobe în unanimitate primirea României și Bulgariei în Schengen.
Această unanimitate nu a putut fi atinsă în ultimii 7 ani, după ce legislativul european a specificat, tot într-o rezoluţie, votată la 8 iunie 2011, că România şi Bulgaria sunt pregătite să intre în spaţiul de liberă circulaţie Schengen.
Parlamentul European a mai aprobat în octombrie 2017 accesul României şi Bulgariei la Sistemul de Informaţii privind Vizele. Votul a avut loc de acestă dată la propunerea Consiliului European.
”Țările au îndeplinit deja condițiile, Comisia a spus acest lucru, experții au spus acest lucru. Consiliul (UE) pur și simplu nu știe ce să mai zică. În ultimii cinci ani, Consiliul a încălcat regulile europene prin eșecul de a adopta o decizie privind admiterea României și Bulgariei la zona Schengen”, a declarat raportorul Parlamentului European, socialistul bulgar Serghei Stanișev, în cursul unei dezbateri care a avut loc luni noapte la Strasbourg.
Potrivit raportului Stanișev, aprobat marți de Parlamentul European, admiterea parțială a acestor țări ar fi ”lipsită de o justificare legală” și ar putea avea efecte economice și sociale negative pentru România și Bulgaria.
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, vorbește de mult timp de faptul că România și Bulgaria trebuie primite în Schengen. El a promis că acest lucru se va întâmpla în timpul mandatului actualei Comisii.