joi

25 aprilie, 2024

20 mai, 2021

Parlamentul European a adoptat joi regulamentul privind înființarea Centrului European pentru Securitate Cibernetică (ECCC), cu sediul la București.

Decizia ca Bucureștiul să fie gazda ECCC a fost adptată pe 10 decembrie 2020 în Comitetul Reprezentanților Permanenți din Uniunea Europeană (COREPER).

Capitala României a fost în competiție cu alte 6 orașe din UE – Bruxelles, Munchen, Varșovia, Vilnius, Luxembourg și Leon (Spania).


București a fost desemnat să găzduiască sediul ECCC în a doua rundă de vot, unde a primit 15 voturi, iar cealaltă ”finalistă”, Bruxelles, 12.

”Crearea acestui centru este o veste foarte bună fiindcă vom întări capacitatea Uniunii Europene de a se proteja împotriva atacurilor cibernetice. Vom sprijini de asemenea industria, toți actorii din sectorul privat care contribuie la securitatea cibernetică a Uniunii Europene. Acest centru va fi un mare sprijin pentru ei.

Avem în Uniunea Europeană peste 600 de centre care se ocupă de securitate cibernetică. Acum este momentul să aducem toate aceste resurse la un loc – contribuția sectorului privat, cercetarea, expertiza de la nivelul autorităților publice – și să facem din Uniunea Europeană un lider în materie de securitate cibernetică.

Sunt încântat că Bucureștiul a fost ales drept gazdă a acestui nou centru pentru securitate cibernetică. Este un câștig pentru România și este un câștig pentru Uniunea Europeană.


Aș dori să mulțumesc tuturor statelor membre pentru faptul că au dat României această șansă. Sunt sigur că decizia de a aloca acest sediu țării noastre se va dovedi a fi un succes”, a scris pe Facebook europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Principala sarcină a ECCC va fi cea de a manageria fondurile pentru securitate cibernetică alocate de UE prin bugete de cercetare- inclusiv cele 2 miliarde euro prevăzute în programul Digital Europe plus alte milioane alocate programelor de inovare sau de recuperare, plus contribuții proprii ale membrilor UE.

Centrul European pentru Competențe în materie de securitate cibernetică nu este formal o agenție europeană și va avea pentru început 30 de angajați, unele estimări indicând o schemă maximă de personal de 80. Centrul va favoriza dezvoltarea companiilor locale de cybersecurity și va consolida statutul țării de lider european în domeniul securității cibernetice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: