luni

5 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 aprilie, 2016

zaventem
Atacul terorist comis în 22 martie în aeroportului belgian Zaventem a grăbit votul asupra unei directive vechi de 5 ani

Parlamentul European întrunit joi, la Strasbourg, a aprobat instituirea unui registru european cu date ale pasagerilor curselor aeriene (PNR), instrument antiterorism cerut cu insistență de unele țări europene, transmite AFP.

Accelerarea tuturor măsurilor discutate până acum pentru combaterea terorismului, asigurarea securității în interiorul Uniunii și securizarea frontierelor externe fusese decisă la o reuniune extraordinară a miniștrilor de Externe și Afaceri Interne din UE organizată pe 25 martie

După adoptarea sa de către Parlamentul European, statele membre au la dispoziție doi ani pentru a transpune directiva în legislația națională.


Propusă din 2011 de Comisia Europeană, directiva PNR (”Passenger Name Record”) a stârnit discuții ample între Parlamentul European și statele membre, deputații europeni cerând garanții privind protecția datelor colectate.

După atentatele de la Paris, președintele francez François Hollande a subliniat ”urgența absolută” a adoptării ”fără întârziere” a PNR, în timp ce premierul Manuel Valls a făcut apel la ”responsabilitate” din partea eurodeputaților.

Grupul Partidului Popular European (PPE, dreapta) a salutat faptul că directiva ajunge în sfârșit să fie supusă votului în plen, subliniind că aceasta va reprezenta „un instrument eficient pentru a lupta împotriva terorismului și crimei organizate”.

Susținând la rândul lor PNR, socialiștii europeni (S&D) au atras totuși atenția că acesta nu va fi un ”remediu miracol” împotriva atentatelor.


Grupul Verzilor a depus la rândul său amendamente care cer ca datele pasagerilor să fie păstrate nu cinci ani, ci 12 luni, și ca numai zborurile cu risc — care vin, de exemplu, din Siria sau Turcia — să fie vizate.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: