marți

25 iunie, 2024

19 martie, 2013

Parlamentul cipriot a respins, marți, categoric, planul de salvare financiară a Ciprului convenit cu miniştrii de finanţe din zona euro, care includea și suprataxarea depozitelor bancare cu până la 9,9%.

Nici partidul de guvernământ, DISY (creștin democrat, conservator), nu a susținut planul de măsuri, formațiunea politică abținându-se de la vot.

Toate celelalte partide au votat împotriva planului, care astfel a fost respins cu 36 de voturi împotrivă şi 19 abţineri.


Față de propunerea Guvernului, proiectul din Parlament a fost oricum atenuat, documentul exceptând de la suprataxare depozitele bancare mai mici de 20.000 de euro. Planul inițial prevedea o taxă de 6,75% pentru depozitele mai mici de 100.000 de euro şi o taxă de 9,9% pentru cele mai mari de această sumă.

Preşedintele Ciprului, Nikos Anastasiades, a declarat că există un plan de rezervă în cazul respingerii planului de austeritate.

„Avem un plan B”, spunea el, înainte de votul din Parlament.

Ministrul de Finanţe şi-a prezentat demisia dar nu i-a fost încă acceptată.


Statele din zona euro au aprobat sâmbătă un împrumut de 10 miliarde de euro pentru Cipru, cu condiția ca țara să colecteze fonduri suplimentare de 5,8 miliarde de euro prin suprataxarea depozitelor din băncile locale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: