15 decembrie, 2015

parlament2Plenul reunit al celor două Camere a adoptat, marţi, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2016, precum şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe 2016, pe articole şi anexe, votul final fiind programat, pentru ambele legi, miercuri.

Senatorii şi deputaţii nu au adoptat niciun amendament în plus la proiectul de Buget de Stat, din lista celor respinse, fiind adoptate doar modificările propuse luni de către comisiile de buget-finanţe.

(Citiți și: ”DOCUMENTE / Parlamentul începe dezbaterile generale pe Bugetul 2016. Modificările operate la ultimele discuții din comisiile de buget-finanțe”)

Plenul reunit a adoptat și proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale pe 2016, pe articole şi anexe, fără amendamente aduse.


Parlamentarii au adoptat articolele şi anexele într-un ritm alert, fără comentarii sau voturi împotrivă, după ce ministrul Muncii, Anca Costea, a prezentat cifrele cheie ale bugetulului asigurărilor sociale.

Pentru anul 2016, veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt estimate la 52,59 miliarde lei, din care 99,4% sunt aferente sistemului public de pensii, iar cheltuielile totale ajung la circa 52,37 de miliarde de lei, din care 99,8% pentru sistemul public de pensii.

Ministrul Anca Costea a precizat că veniturile totale ale bugetului de asigurări sociale sunt cu 4,7% mai mici faţă de cele de anul trecut, pe fondul scăderii cu 4,4% a veniturilor sistemului public de pensii şi al creşterii cu 5,9% a veniturilor sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanţate din acest buget pentru 2016 se alocă o subvenţie de 14,49 miliarde lei de la bugetul de stat, cu 22,4% mai mică decât cea de anul trecut.


Din totalul cheltuielilor aferente sistemului public de pensii, 98,8% vor fi destinate asistenţei sociale şi 1,2% pentru administrarea sistemului public de pensii, respectiv cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, dobânzi datorate Trezoreriei şi active nefinanciare.

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public pentru 2016 sunt de 50,74 miliarde lei, cu o pondere de 6,8% din PIB. Principala măsură pentru anul viitor o reprezintă majorarea valorii punctului de pensie cu 5%, la 871,7 lei. Aceasta are un impact de 2,42 miliarde lei, aferent unui număr de 4,68 milioane de pensionari care vor beneficia de indexarea pensiilor cu 5%.

O altă măsură vizează acordarea indicelui de corecţie de 1,09% pentru circa 150.000 de pensionari care ar urma să se înscrie în sistemul public de pensii anul viitor.

Bugetul asigurărilor pentru şomaj cuprinde venituri estimate la 1,89 miliarde lei, din care 84,1% sunt aferente sistemului asigurărilor pentru şomaj şi 15,9% revin fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale. Cheltuielile bugetului asigurărilor pentru şomaj sunt de 1,38 miliarde lei, din care 98,4% pentru sistemul asigurărilor pentru şomaj şi 1,6% pentru plata creanţelor salariale.

Comisiile de buget-finanţe din Senat şi Camera Deputaţilor au dat raport de admitere, cu unanimitate de voturi, fără amendamente.

Votul final în Parlament pentru bugetul de stat şi al asigurărilor sociale este programat pentru miercuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: