sâmbătă

27 aprilie, 2024

7 aprilie, 2015

motiune-urne_bile_parlament-uslonline.ro_Parlamentarii au adoptat marți cu 292 voturi ”pentru„ și un singur vot ”împotrivă” modificarea statutului deputaților și senatorilor în sensul în care deciziile privind cererile de ridicare a imunității se vor lua cu votul secret al majorității membrilor prezenți.

Art. 24 din statut stabilea, în forma veche, că deciziile se iau cu jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

Amendamentul adoptat marți:


”Camera hotărăşte asupra cererii (n.r. – de încuviinţare a începerii urmăririi penale, reţinerii sau arestării preventive) cu votul secret al majorităţii membrilor prezenţi, în condiţiile respectării prevederilor art. 67 din Constituţia României, republicată. Hotărârea Camerei se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se comunică de îndată ministrului Justiţiei”, se arată în modificarea art.24 din statut, aprobată marți de plenul reunit al celor două Camere.

Decizia pune astfel în acord textul cu prevederile art. 76 alin 2 din Legea fundamentală și vine cu o zi înainte ca magistrații Curții Constituționale a României să judece cele trei sesizări depuse de președintele Klaus Iohannis, CSM și PNL în cazul Dan Șova, atunci când Senatul condus de Călin Popescu Tăriceanu a stabilit că nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru încuviințarea solicitării de arestare preventivă a senatorului PSD, deși, potrivit Constituției, majoritatea simplă votase ”pentru” ridicarea imunității.

Călin Popescu Tăriceanu a invocat însă art. 24 din statut care, în forma veche, iar Senatul nu a emis o hotărâre privind votul. O altă prevedere care a fost pusă în acord cu Constituția, săptămâna trecută, a fost regulamentul Senatului.

Președintele Klaus Iohannis și CSM au sesizat CCR în legătură cu existența unui conflict juridic de natură constituțională dintre Parlament, pe de-o parte, și Parchet și CSM, ca urmare a blocării cererii de încuviințarea a arestării preventive în cazul Șova.


PNL a atacat la CCR atât statutul, cât și regulamentul Senatului. Liberalii au cerut, în același timp, ca magistrații Curții să constate că, potrivit Legii fundamentale, a existat majoritate necesară pentru ridicarea imunității lui Șova.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: