marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 mai, 2012

Un grup de parlamentari de la Putere și Opoziție, ai comisiilor juridice, a depus la Senat, în urmă cu două zile, un proiect de lege pentru înfiinţarea Academiei de Ştiinţe Juridice din România, în care ei ar urma să devină membri titulari de drept şi să primească o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei, relatează Mediafax.

Potrivit proiectului, noua Academie ar urma să se finanțeze din venituri proprii, însă viitoarea lege acordă instituției calitatea de a fi ”de interes public și de utilitate publică”, ceea ce deschide din start posibilitatea ca ”academia” să beneficieze de bani și de sediu de la stat.

Proiectul este iniţiat de senatorii Ioan Chelaru (PSD), Toni Greblă (PSD), Alexandru Mazăre (PSD), Dan Şova (PSD), Adrian Ţuţuianu (PSD) şi de deputaţii Gabriel Andronache (PDL), Daniel Buda (PDL), Tudor Chiuariu (PNL), Bogdan Ciucă (PC), Cristina Elena Dobre (PDL), Gheorghe Gabor (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Mircea Grosaru (minorităţi), Florin Iordache (PSD), Mircea Lup (PSD), Mate Andras Levente (UDMR), Nicolae Ciprian Nica (PSD), Tudor Panţîru (PSD) şi Sorin Stragea (PSD).


Dintre semnatari, doar Alexandru Mazăre şi Cristina Elena Dobre nu sunt membri ai comisiilor juridice ale Parlamentului, şi nici nu au studii juridice, astfel că nu s-ar încadra în prevederile legii pentru a deveni membri titulari de drept ai noii instituţii.

Ce prevede proiectul noii ”academii”:

 • Academia de Ştiinţe Juridice din România (ASJR) este „for naţional, de consacrare ştiinţifică, ce reuneşte personalităţi reprezentative ale ştiinţelor juridice”.
 • ASJR este „instituţie de interes public şi de utilitate publică, cu personalitate juridică de drept public, autonomă”.
 • ASJR ar urma să aibă sediul central în Bucureşti.
 • ASJR recunoaşte Academia Română drept cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală şi colaborează cu Parlamentul, Ministerul Educaţiei, Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, Parchetul de pe lângă ICCJ, Consiliul Legislativ, Curtea Constituţională.
 • ASJR reuneşte personalităţi ştiinţifice reprezentative, cu o înaltă ţinută morală, care s-au distins prin rezultatele muncii depuse, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea şi promovarea prestigiului instituţiilor academice, precum şi instituţii care, prin activitatea acestora, au contribuit la dezvoltarea ştiinţelor juridice.
 • Instituţia va avea membri de onoare, membri titulari, membri corespondenţi şi membri asociaţi.
 • Membrii fondatori ai ASJR sunt membri titulari de drept ai Academiei, iar parlamentarii din comisiile juridice al Senatului şi Camerei Deputaţilor, care au pregătire juridică, sunt membri fondatori ai ASJR, având un termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii pentru a-şi exprima această opţiune.
 • Se încadrează în aceste condiţii – membru al comisiei juridice din Senat sau Cameră şi care să aibă pregătire juridică – 17 din cei 19 iniţiatori ai proiectului, respectiv: Ioan Chelaru (PSD), Toni Greblă (PSD), Dan Şova (PSD), Adrian Ţuţuianu (PSD), Gabriel Andronache (PDL), Daniel Buda (PDL), Tudor Chiuariu (PNL), Bogdan Ciucă (PC), Gheorghe Gabor (PNL), Alina Gorghiu (PNL), Mircea Grosaru (minorităţi), Florin Iordache (PSD), Mircea Lup (PSD), Mate Andras Levente (UDMR), Nicolae Ciprian Nica (PSD), Tudor Panţîru (PSD) şi Sorin Stragea (PSD).
 • Membrii titulari şi membrii corespondenţi ai ASJR primesc o indemnizaţie lunară, pentru care se aplică dispoziţiile din Legea 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă. Această lege prevede o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei pentru membrii titulari, dacă aceştia nu sunt beneficiarii unei alte indemnizaţii academice şi care se indexează anual cu rata inflaţiei şi intră în calculul pensiei de stat.
 • Finanţarea activităţii ASJR se asigură din venituri proprii.

Ce spus inițiatorii:

 • Tudor Chiuariu: „Nu implică fonduri de la bugetul de stat. Un lucru bun este că se poate face o concurenţă loială cu celelalte structuri care au o activitate asemănătoare. Voi fi membru fondator al Academiei, dacă legea este adoptată”, a mai spus Tudor Chiuariu.
 • Mate Andras: Finanţarea este proprie, fiind vorba despre o asociaţie în domeniul juridic, strict profesională. ”Nu există o asociaţie, în afară de Uniunea Barourilor pentru avocaţi”, a mai spus deputatul Mate Andras.
 • Ioan Chelaru: „Fără bani, nici nu discutăm de bani, totul este onorific, bani nu avem pentru lucruri, pentru ce să trăiască oamenii, pentru locuri de muncă, lucrurile se vor face pe criterii onorifice”. „Nu e niciun for care să gireze un articol, este un loc unde poţi cerne pe o piaţă plină de plagiate, e nevoie de un for mai riguros care să cearnă activitatea”.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: