joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 noiembrie, 2021

Propunerea președintelui portughez Marcelo Rebelo de Sousa (foto) de dizolvare a legislativului a fost aprobată miercuri, de Consiliul de stat, după ce parlamentarii au respins proiectul de lege pentru bugetul 2022.

Decizia deschide calea alegerilor anticipate, relatează Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Consiliul de Stat este organul consultativ al preşedintelui portughez.


Respingerea bugetului de către parlament nu declanşează automat alegerile, însă preşedintele, care urmează să se adreseze naţiunii joi seară, a avertizat înainte de vot că nu va avea altă opţiune.

Potrivit unui comunicat al biroului preşedintelui, majoritatea membrilor consiliului au aprobat dizolvarea parlamentului, dar nu se precizează când ar putea avea loc alegerile anticipate.

Conform procedurii, Rebelo de Sousa trebuie să semneze decretul de dizolvare, iar ziarul portughez Expresso precizează că președintele are nevoie de timp pentru a reflecta asupra datei.

Șeful statului s-a întâlnit cu principalele partide politice în weekendul trecut şi majoritatea i-au declarat că alegerile ar trebui să aibă loc în ianuarie.


Respingerea proiectului de lege a pus capăt efectiv celor şase ani de relativă stabilitate sub prim-ministrul socialist Antonio Costa.

Miercuri, ministrul Economiei, Pedro Siza Vieira, a declarat pentru Reuters că alegerile anticipate par cea mai bună opţiune pentru a pune capăt impasului şi nu vor submina angajamentul guvernului de a îndeplini obiectivele fiscale sau perspectivele de creştere.

Potrivit analiştilor, doar alegerile nu ar putea rezolva impasul politic, întrucât pare dificil pentru orice partid sau alianţă cunoscută să obţină o majoritate stabilă de locuri în parlament.

Sondajele de opinie arată că sprijinul pentru socialişti s-a schimbat puţin – faţă de 36% din voturi obţinute la ultimele alegeri naţionale din 2019, social-democraţii fiind acum pe locul doi, cu aproximativ 27%.

Sprijinul pentru aliaţii de stânga ai socialiştilor, care au respins bugetul împreună cu toate partidele de dreapta, apare în sondaje cu o singură cifră şi probabil că ei vor pierde locuri, în timp ce extrema-dreaptă Chega s-ar putea plasa ca al treilea cel mai puternic partid.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: