luni

22 aprilie, 2024

18 iunie, 2013

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ca for decizional, un proiect de lege prin care, de la 1 octombrie 2013, vor crește pensiile militare, deși Guvernul transmisese că numai din 2014 ar putea suporta acest efort bugetar.

Majorarea de pensii se referă la cele care fuseseră recalculate în scădere de fostul guvern Boc, în anul 2010.

USL și-a impus proiectul de lege în Camera Deputaților cu 262 de voturi „pentru”, 15 voturi „împotrivă” şi 22 de abţineri.


Concret, legea prevede că pensiile militarilor recalculate în 2010 ale căror cuantumuri sunt mai mici decât cele cuvenite pentru luna decembrie 2010, se vor plăti în cuantumul din decembrie 2010, începând de la 1 octombrie 2013.

Proiectul a fost iniţat de mai mulţi parlamentari USL, printre care și ministrul în funcție al Afacerilor Interne, deputatul PNL Radu Stroe, deși Guvernul, în punctul de vedere transmis pentru proioect, a precizat că susține majorarea, dar cu condiția să se aplice din 2014.

(Descarcă de AICI punctul de vedere al Guvernului privind creșterea pensiilor militare recalculate)

Printre inițiatorii proiectului de lege se numără și liderul UNPR, Gabriel Oprea (foto), cel care, în calitate de ministru al Apărării în fostul guvern Boc, a coordonat recalcularea pensiilor militare, în anul 2010.

În mai 2013, premierul Victor Ponta arăta că Guvernul nu dispune de bugetul necesar majorării de pensii militare în acest an.


”Este o iniţiativă parlamentară, pentru 2013 am spus foarte clar că nu există prevăzute sume în buget, dar de la 1 ianuarie 2014, dacă este această lege, putem să le punem în bugetul pe 2014”, a afirmat Ponta.

În aprilie 2013, prim-ministrul se plângea că Guvernul său nu dispunea atunci de resursele necesare creșterii pensiilor militare care fuseseră scăzute în 2010.

Potrivit premierului, circa 18.000 de militari în rezervă s-au ales cu pensiile scăzute la recalculare, iar o revenire asupra acestor venituri ar însemna pentru guvern un efort bugetar de 8 milioane de lei, pe lună, adică circa 1,8 milioane de euro.

“Am avut o nouă discuţie cu vicepremierul Oprea şi cu miniştrii Duşa şi Stroe privind cele 18.000 de persoane care au avut de pierdut prin calcularea pensiilor militare. Suma lunară este cam de 8 milioane de lei. Nu avem în acest moment din alte resurse. Eventual poate fi găsită din ajustări în cadrul bugetelor de pensii ale fiecărui minister în parte”, declara prim-ministrul, în luna aprilie.

În urma recalculării pensiilor militare, din anul 2010, au fost reduse veniturile pensionarilor militari care nu au putut demonstra că au parcurs perioada de muncă legală în întregime în sistemul de apărare sau ordine publică.

Astfel, pentru o parte dintre pensionarii militari, pensiile s-au recalculat în jos, însă pentru mulți dintre cei cu grade mai mici, cu perioadă completă de activitate în sistem, pensiile au fost majorate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

6 răspunsuri

  1. Corectare
    In urma recalcularii pensilor militare din 2010 (interesant ca nu a convocat nimeni CSAT pentru acele recalculari ) si conform analizei Consiliului Fiscal ,cam 90 % din pensionatii fosti in uniforma au beneficiat de mariri de pensie .
    Acest efort financiar SUPLIMENTAR a dus media pensiei speciale de la 1.755 lei la 2.289 lei . (repet , medie) Adica o crestere de 30,4 % .
    Doar vreo 10 % din beneficiarii pensilor militare au avut scaderi de pensie .
    Prin aceasta noua recalculare se asigura si acestor domni pensionari , pensile anterioare recalcularii din 2010 .
    Recapitulind :
    – 159.000 pensionati fosti in uniforma costau 3,350 miliarde lei noi inaintea primei recalculari(din 2010) . Dupa recalculare , suma anuala necesara a ajuns la 4,367 miliarde lei anual .
    + 1,017 miliarde anual. (nu era criza ? )
    – Au fost indexate toate pensile in ianuarie 2013 cu 4 % . Un alt efort suplimentar pentru pensile militare de 174,70 milioane lei anual .
    – Cu actuala noua recalculare speciala , doar pentru 18.000 beneficiari , un nou efort suplimentar de 96 milioane lei anual .
    In concluzie , unica categorie de pensionati care a beneficiat de recalculari masive ( repet , in plina criza ) au fost cei fosti in uniforma .
    Exact categoria cu virsta de pensionare cea mai scazuta din Romania si pensile printre cele mai mari . (pensionati la 40-45-50 de ani ) (general ajunge si depaseste 7.000 lei pensie lunara )
    In ansamblu , doar efortul SUPLIMENTAR financiar pentru recalculari , indexari, se ridica la suma anuala de 1,288 milarde lei noi.
    La cursul oficial de azi al BNR , de 3,3481 lei /$ , doar suplimentul general de cheltuiala pentru pensile militare se ridica la echivalentul de 385 milioane dolari USA . Cam cit ar costa si in 5 ani , 12 avioane noi noute multirol cu tot cu antrenament personal , munitie/armament si piese de schimb .
    Ce induiosator sa auzi pe sticla cum se chinuie marii patrioti nationali a achizitiona niste vechituri (care sint in realitate la a treia mana fiind deja second hand cind au fost achizitionate de portughezi ).
    Sublim sa vezi cit sint de darnici financiar cu fostii pensionari din categoria celor in uniforma .
    Nu cumva o masa din acesti pensionari e pe functii bugetare cumulind pensia cu alte venituri , tot de stat ?

    1. Prietene, ale cui interese le reprezinţi?
      De unde ai scos sumele astea chiar aşa repede, parcă ai fi ajutor de ministru al finanţelor…
      Dacă nu poţi spune ceva constructiv, vezi-ţi de treabă, că armata e treabă serioasă, dar, datorită unora ca tine, s-a dus pe pustie. BATĂ-VĂ NOROCUL SI PE VOI CU ASEMENEA PACOSTE…

  2. -pensiile nu vor fi majorate, ci se va reveni la valoarea lor din 31.12.2010 ;
    -si asa au murit foarte multi si din cei care le-au crescut pensiile si dintre cei carora li s-au diminuat pensiile ;
    -varsta de pensionare la aceasta categorie este cea mai scazuta, pentru ca aceasta masura a fost impusa statului nostru ca o conditie de diminuare a efectivelor militare in vederea intrarii in NATO si in UE, dar unii se fac ca uita acest lucru si improsca in continuu cu noroi pentru ca servesc niste interese obscure ;
    -va urez multa sanatate !

  3. in cazul meu,am iesit la pensie la o7.12.2o11,motivatia pe caz de boala,gr.II,dupa peste 3o de ani in plitie,acelasi loc de munca la postul comunal ca ajutor si ca sef de post,mi s a facut pensie la limita de virsta am avut aprox51 de ani,cu tot cu scoala militara aprox 33 ani de „cascheta”,mi sa facut o pensie de 228o lei,asta dupa majorarea cu 4% din ian,2o13,eu si citiva colegi am dat in judecata suntem la al 3 lea termen in septembrie,dar va intre: nu este discriminare in cazul meu,intru sau nu si eu la recalculare daca nu,de ce?nu ar trebui sa am si eu pensie militara,de serviciu,ca colegii cxe au iesit piuna in dec.2o1o?ex.am colegi care au iesit in 2oo5 ,2oo6 si au pensie cit a mea sau mai mare,nu am niumic cu ei,dar..,nu mai vorbesc de salariile compensatorii,s au batut joc de noi,va rog sa mi spuyneti si intreb cui sa ma adresez,ce trebuie sa facem,stiu minsitrul MAI,guvernul Parlamentul dse situatia noastra?va multumesc.

  4. CELOR IESITI LA PENSIE IN 2011 si care sunt cei mai vitregiti, cand li se recalculeaza? E posibil un colonel , cu acelasi loc de munca, cu pregatire militara totala, cu studii (superioare la stat) complete, dupa 41 de ani de munca sa primesca 2400 ron? Am trei ordine de merit, am facut atac cerebral cu pareza, deoarece mi-a venit decizia de pensionare dupa sapte luni si nu mi-a dat un leu compensatii. Ne-a scos la urgenta ca s-a primit un ordin peste noapte. Primele trei luni am facut foamea, dupa aceea mi-a venit un „ajutor” (1200 ron) (parca eram handicapat), iar decizia mi-a venit in ziua in care am iesit din spital (ca poate muream sa scape guvernul de inca un prost care a muncit degeaba). Politistii nu merita sa se chinuie prea mult pentru serviciu pentru ca uitati ce batranete ii asteapta. Merita sa iti pocnesca creierii in cap de suparare si oboseala si la batranete sa faci foamea?
    MARIREA PENSIILOR CELOR DIN 2010 ? o mare vrajeala este o miscare electorala. Pentru guvern e nimic acea suma. Amaratii tot amarati raman.
    Am depus din decembrie cerere de recalculare si mi s-a spus ca intr-o luma primesc raspuns (asa cum prevede legea). Nici pana in ziua de azi nu am primit nimic iar salariatii de acolo sunt foarte iritati de cate ori sun. Bine ar fi sa se faca putine „curatenie” si pe acolo ca nimic nu fac.
    Nu ne mai aburiti cu DREPTATE, ca suntem urati dar nu si prosti, suntem doar satui….

  5. Domnule Razvan Diaconu, gresiti! Pensiile recalculate nu vor fi majorate. Nu! Vor fi restabilite drepturile legal cuvenite unor oameni, drepturi ce au fost anulate de regimul Basescu, Bac, Seitan, Udrea, cu incalcarea Constitutiei Romaniei, a conventiilor internationale si a celor mai elementare principii de drept. In urma acestor masinatiuni securiste, tortionarii de tipul acelui nemernic de la Rm Sarat, a celor care au facut colectivizarea si au terorizat acest popor in anii comunismului, au obtinit pensii de 5-10 ori mai mari in dauna celor care au muncit si au cotizat si aveau drept la acesti bani. Asa ca domnule, nu se majoreaza mimic, se spala doar murdariile ramase in urma acestei manevre securiste, infecte pe care o numiti recalculare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

6 răspunsuri

  1. Corectare
    In urma recalcularii pensilor militare din 2010 (interesant ca nu a convocat nimeni CSAT pentru acele recalculari ) si conform analizei Consiliului Fiscal ,cam 90 % din pensionatii fosti in uniforma au beneficiat de mariri de pensie .
    Acest efort financiar SUPLIMENTAR a dus media pensiei speciale de la 1.755 lei la 2.289 lei . (repet , medie) Adica o crestere de 30,4 % .
    Doar vreo 10 % din beneficiarii pensilor militare au avut scaderi de pensie .
    Prin aceasta noua recalculare se asigura si acestor domni pensionari , pensile anterioare recalcularii din 2010 .
    Recapitulind :
    – 159.000 pensionati fosti in uniforma costau 3,350 miliarde lei noi inaintea primei recalculari(din 2010) . Dupa recalculare , suma anuala necesara a ajuns la 4,367 miliarde lei anual .
    + 1,017 miliarde anual. (nu era criza ? )
    – Au fost indexate toate pensile in ianuarie 2013 cu 4 % . Un alt efort suplimentar pentru pensile militare de 174,70 milioane lei anual .
    – Cu actuala noua recalculare speciala , doar pentru 18.000 beneficiari , un nou efort suplimentar de 96 milioane lei anual .
    In concluzie , unica categorie de pensionati care a beneficiat de recalculari masive ( repet , in plina criza ) au fost cei fosti in uniforma .
    Exact categoria cu virsta de pensionare cea mai scazuta din Romania si pensile printre cele mai mari . (pensionati la 40-45-50 de ani ) (general ajunge si depaseste 7.000 lei pensie lunara )
    In ansamblu , doar efortul SUPLIMENTAR financiar pentru recalculari , indexari, se ridica la suma anuala de 1,288 milarde lei noi.
    La cursul oficial de azi al BNR , de 3,3481 lei /$ , doar suplimentul general de cheltuiala pentru pensile militare se ridica la echivalentul de 385 milioane dolari USA . Cam cit ar costa si in 5 ani , 12 avioane noi noute multirol cu tot cu antrenament personal , munitie/armament si piese de schimb .
    Ce induiosator sa auzi pe sticla cum se chinuie marii patrioti nationali a achizitiona niste vechituri (care sint in realitate la a treia mana fiind deja second hand cind au fost achizitionate de portughezi ).
    Sublim sa vezi cit sint de darnici financiar cu fostii pensionari din categoria celor in uniforma .
    Nu cumva o masa din acesti pensionari e pe functii bugetare cumulind pensia cu alte venituri , tot de stat ?

    1. Prietene, ale cui interese le reprezinţi?
      De unde ai scos sumele astea chiar aşa repede, parcă ai fi ajutor de ministru al finanţelor…
      Dacă nu poţi spune ceva constructiv, vezi-ţi de treabă, că armata e treabă serioasă, dar, datorită unora ca tine, s-a dus pe pustie. BATĂ-VĂ NOROCUL SI PE VOI CU ASEMENEA PACOSTE…

  2. -pensiile nu vor fi majorate, ci se va reveni la valoarea lor din 31.12.2010 ;
    -si asa au murit foarte multi si din cei care le-au crescut pensiile si dintre cei carora li s-au diminuat pensiile ;
    -varsta de pensionare la aceasta categorie este cea mai scazuta, pentru ca aceasta masura a fost impusa statului nostru ca o conditie de diminuare a efectivelor militare in vederea intrarii in NATO si in UE, dar unii se fac ca uita acest lucru si improsca in continuu cu noroi pentru ca servesc niste interese obscure ;
    -va urez multa sanatate !

  3. in cazul meu,am iesit la pensie la o7.12.2o11,motivatia pe caz de boala,gr.II,dupa peste 3o de ani in plitie,acelasi loc de munca la postul comunal ca ajutor si ca sef de post,mi s a facut pensie la limita de virsta am avut aprox51 de ani,cu tot cu scoala militara aprox 33 ani de „cascheta”,mi sa facut o pensie de 228o lei,asta dupa majorarea cu 4% din ian,2o13,eu si citiva colegi am dat in judecata suntem la al 3 lea termen in septembrie,dar va intre: nu este discriminare in cazul meu,intru sau nu si eu la recalculare daca nu,de ce?nu ar trebui sa am si eu pensie militara,de serviciu,ca colegii cxe au iesit piuna in dec.2o1o?ex.am colegi care au iesit in 2oo5 ,2oo6 si au pensie cit a mea sau mai mare,nu am niumic cu ei,dar..,nu mai vorbesc de salariile compensatorii,s au batut joc de noi,va rog sa mi spuyneti si intreb cui sa ma adresez,ce trebuie sa facem,stiu minsitrul MAI,guvernul Parlamentul dse situatia noastra?va multumesc.

  4. CELOR IESITI LA PENSIE IN 2011 si care sunt cei mai vitregiti, cand li se recalculeaza? E posibil un colonel , cu acelasi loc de munca, cu pregatire militara totala, cu studii (superioare la stat) complete, dupa 41 de ani de munca sa primesca 2400 ron? Am trei ordine de merit, am facut atac cerebral cu pareza, deoarece mi-a venit decizia de pensionare dupa sapte luni si nu mi-a dat un leu compensatii. Ne-a scos la urgenta ca s-a primit un ordin peste noapte. Primele trei luni am facut foamea, dupa aceea mi-a venit un „ajutor” (1200 ron) (parca eram handicapat), iar decizia mi-a venit in ziua in care am iesit din spital (ca poate muream sa scape guvernul de inca un prost care a muncit degeaba). Politistii nu merita sa se chinuie prea mult pentru serviciu pentru ca uitati ce batranete ii asteapta. Merita sa iti pocnesca creierii in cap de suparare si oboseala si la batranete sa faci foamea?
    MARIREA PENSIILOR CELOR DIN 2010 ? o mare vrajeala este o miscare electorala. Pentru guvern e nimic acea suma. Amaratii tot amarati raman.
    Am depus din decembrie cerere de recalculare si mi s-a spus ca intr-o luma primesc raspuns (asa cum prevede legea). Nici pana in ziua de azi nu am primit nimic iar salariatii de acolo sunt foarte iritati de cate ori sun. Bine ar fi sa se faca putine „curatenie” si pe acolo ca nimic nu fac.
    Nu ne mai aburiti cu DREPTATE, ca suntem urati dar nu si prosti, suntem doar satui….

  5. Domnule Razvan Diaconu, gresiti! Pensiile recalculate nu vor fi majorate. Nu! Vor fi restabilite drepturile legal cuvenite unor oameni, drepturi ce au fost anulate de regimul Basescu, Bac, Seitan, Udrea, cu incalcarea Constitutiei Romaniei, a conventiilor internationale si a celor mai elementare principii de drept. In urma acestor masinatiuni securiste, tortionarii de tipul acelui nemernic de la Rm Sarat, a celor care au facut colectivizarea si au terorizat acest popor in anii comunismului, au obtinit pensii de 5-10 ori mai mari in dauna celor care au muncit si au cotizat si aveau drept la acesti bani. Asa ca domnule, nu se majoreaza mimic, se spala doar murdariile ramase in urma acestei manevre securiste, infecte pe care o numiti recalculare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: