sâmbătă

2 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 mai, 2021

Comisiile juridice reunite au respins, marți, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2019 și 2020. Este, potrivit planului PNL,  primul pas spre demiterea lui Renate Weber, urmând ca plenul reunit să voteze raportul comisiilor, iar Avocatul Poporului va fi demis.

PNL forțează însă prevederile Legii 35/1997, care prevede: Revocarea din funcţie, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului (art. 9, alin. 2).

Ședința comsiilor juridice a fost una tensionată, în care parlamentarii PSD și AUR au părăsit ședința comisiei. În sală au rămas parlamentarii PNL, USR PLUS și UDMR, care au votat împotriva rapoartelor de activitate.


Liberalul Cristian Băcanu a criticat faptul că Avocatul Poporului nu a întocmit un raport special cu crimele de la Caracal, deşi au trecut doi ani.

Vicepreședintele Comisiei Juridice, deputatul PNL Ioan Cupșa, i-a reproșat lui Renate Weber că a încălcat legea în mai multe rânduri, când nu a sesizat parchetul în privința unor abuzuri asupra copiilor și în momentul în care a declanșat mecanismul de prevenire a torturii, în spitale.

„Nicio clipă instituția noastră nu s-a adresat spitalelor acuzând de tortură. În raportul nostru pe 2020 veți găsi corespondența prin care corespondentul comietului pentru prevenirea torturii de la de la Națiunile Unite i-a transmis premierului solicitarea lor expresă ca instituția Avocatului Poporului să meargă și să facă astfel de investigații. Nu am declanșat noi un mecanism aparte de prevenire a torturii. E un domeniu în sine în instituția noastră. Îl prevede legea. Se numește așa pentru că toată legislația internațională la asta se referă, la prevenirea torturii”, s-a apărat Renate Weber.

Pe parcursul audierilor, Avocatul Poporului a precizat că a preluat o instituție slab digitalizată, în care angajații nu aveau nici măcar adrese de email, iar sediul instituției nu era conectat la internet. „Astăzi, funcționam așa cum este firesc”, a spus Weber.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Rapoarte vor fi supuse votului plenului reunit. Deși, inițial, se discuta despre un plen reunit miercuri, pe ordinea de zi nu au fost puse și cele două rapoarte.

În Coaliție au loc discuții despre cine ar urma să fie propunerea pentru Avocatul Poporului. La ultimele negocieri UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: