miercuri

24 aprilie, 2024

22 iulie, 2021

rezerve yuan dolar euro

Aproape o treime din băncile centrale ale lumii intenţionează să includă yuanul, moneda națională a Chinei, în rezervele lor, confirmând puterea celei de a doua cea maimare economii a lumii, respectiv a monedei acesteia.

30% dintre băncile centrale intenţionează să îşi mărească deţinerile de yuani în următoarele 12 – 24 de luni, față de nivelul de doar 10% cât era anul trecut, potrivit sondajului anual „Global Public Investor”, publicat de institutul de cercetări OMFIF din Londra și citat de Reuters.


Dimpotrivă, 20% dintre băncile centrale intenţionează să îşi reducă deţinerile de dolari în următoarele 12 – 24 de luni, iar 18% vor să le diminueaze pe cele în euro.

Ponderea dolarului în rezervele internaționale a scăzut la sfârșitul anului trecut până la cel mai redus nivel din 1995 încoace.

Totodată, circa 14% vor să îşi reducă deţinerile de datorii suverane din zona euro, intenție pusă mai ales pe seama dobânzilor negative ale Băncii Centrale Europene.

Numai 59% dintre băncile centrale ar folosi mai mult de 30% din rezervele lor în eventualitatea unui şoc valutar grav, în timp ce 45% dintre fondurile de pensii investesc în aur, cu mult peste proporţia de 30% din sondajul de anul trecut.

China țintește Africa


Tendința de creștere a influenței yuanului este sigură, în ciuda confuntărilor dintre guvernele occidentale şi China. Influența ar putea fi puternică mai ales în Africa, unde aproape jumătate dintre băncile centrale intenţionează să îşi mărească rezervele de yuani.

(Citiți și: „China se ”luptă” cu o creștere considerabilă a intrărilor de capital”)

Pe de altă parte, 75% dintre băncile centrale consideră că politicile monetare au o influenţă excesivă pe pieţele financiare

Totuși, doar 40% dintre băncile centrale cred că aceste politici trebuie să fie regândite în mod activ.

Băncile centrale, fondurile suverane şi fondurile publice de pensii controlează active record de 42.700 de miliarde de dolari.

Rezervele băncilor centrale au crescut anul trecut cu 1.300 de miliarde de dolari, la un nou maxim de 15.300 de miliarde de dolari.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: