vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 ianuarie, 2020

Directorul general al Trezoreriei Franţei, Odile Renaud Basso, va fi candidatul Franţei pentru postul de preşedinte al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care va fi desemnat  în luna mai, potrivit unor surse citate de AFP  şi Agerpres.

Odile Renaud Basso va fi succesoarea britanicului Suma Chakrabarti, care ocupă postul de preşedinte al berd din 2012. Este directorul Trezoreriei Franţei din 2016, când a devenit prima femeie care ocupă unul dintre cele mai importante posturi ale administraţiei franceze.

Trezoreria, una din principalele direcţii din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor din Franţa, este considerată deseori drept creierul palatului Bercy.


Până acum berd a avut şase preşedinţi, trei francezi, doi germani şi un britanic, printre ei fiind şi francezul Jacques Attali, cel care i-a propus preşedintelui François Mitterrand să înfiinţeze această bancă.

 berd a fost înfiinţată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist şi a le ajuta să facă tranziţia la economia de piaţă. În ultimii ani, berd a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi Orientul Mijociu. În 2019, berd a investit peste 10 miliarde euro.

Banca este deţinută de 71 de acţionari, 69 de ţări şi doua organizaţii internaţionale: Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

 berd este principalul investitor instituţional din România, având investiţii de peste 8,6 miliarde de euro. În 2019, Banca a investit şi finanţat 22 de proiecte în diferite sectoare ale economiei româneşti în valoare totală de peste 372 de milioane de euro.


Articole recomandate:

Etichete: , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: