Parchetul de pe lângă ICCJ va verifica ce s-a întâmplat cu informăririle despre probleme din sistemul sanitar pe care SRI le-a trimis unor parchete, a anunțat Augustin Lazăr, procurorul general al României, într-un interviu acordat Digi24.
Oficialul a precizat că note ale ofiţerilor de informaţii au ajuns la DNA şi la parchete din ţară, însă nu spus dacă aceste informări se refereau la activitatea firmei Hexi Pharma, care a declanșat scandalul biocidelor diluate și care este acum urmărită penal.
„Există un număr de astfel de informări care au fost transmise autorităţilor statului român. Unele dintre ele au fost transmise mai multor parchete.
Aceste sesizări privesc o varietate de încălcări în domeniul medical, nu se referă exclusiv la o anumită chestiune.
Noi suntem în faza în care facem o evaluare a modului în care ele au fost verificate. În câteva zile vom avea o imagine cât mai corectă a acestor informări şi vom vedea câtă informaţie se referă în concret la problema care face obiectul investigaţiei”, a declarat Augustin Lazăr.
„Conducerea Ministetrului Public vrea să-şi facă o imagine despre maniera în care informările au fost preluate de către colegii de la diverse parchete.
Unele au mers la DNA, altele au mers la parchete din teritoriu. Am vrea să ne facem o imagine dacă ele au fost valorificate în anumite dosare care au fost in instrumentate. Aceste informaţii au fost destul de variate, cel mai adesea cu referire la achiziţii şi produse, nu neapărat de dezinfectanţi, medicamente, produse specifice.
Această chestiune urmează să o clarificăm, în câte dintre aceste note apărea această firmă. Eu aş putea să vă spun că există multe alte firme care apar şi care au livrat servicii şi produse medicale. Trebuie să vedem dacă au sau nu o legătură”, a mai spus procurorul general.
SRI i-a informat, în perioada 2011 – 2016, pe președinții Consiliilor Județene Cluj şi Vâlcea, pe prefectul de Cluj și pe unul dintre miniștrii Sănătății, că dezinfectanții folosiți în spitale, inclusiv cei furnizați de Hexi Pharma, au o calitate necorespunzătoare.
De asemenea, 388 de informări legate de infecțiile spitalicești au fost transmise unor beneficiari din administrația locală: prefecţi și preşedinţi de consilii judeţene din majoritatea judeţelor ţării.
Informări trimise “organelor de aplicare a legii”
În același interval de timp, ”SRI a transmis organelor de aplicare a legii un număr de 22 de documente de informare, care cuprindeau indicii privind întrunirea elementelor constitutive ale unor infracţiuni”, mai preciează comunicatul Comisiei parlamentare.
Nu se preciează care sunt aceste organe care au primit, potrivit SRI, mai multe informări conţinând aspecte referitoare la:
- favorizarea firmei Hexi Pharma ca furnizor de materiale sanitare/dezinfectanţi şi acordarea de contracte preferenţiale
- nerespectarea de către firmă a prevederilor caietului de sarcini şi lipsa conformităţii ofertelor
- vicierea procesului de atribuire a contractelor
UNJR a cerut CSM să afle ce au făcut procurorii cu informările SRI
Reamintim că Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a cerut luni, plenului CSM, verificarea modului în care au folosit parchetele informațiile primite de la SRI în legătură cu Hexi Pharma, firma aflată în centrul scandalului privind dezinfectanții diluați.
“Avand in vedere importanta deosebita a acestei teme pentru fiecare cetatean, intensa ei mediatizare si dezbaterea publica, precum si potentialul de directionare a emotiei publice catre culpabilizarea justitiei”, judecatorii solicită CSM-ului verificarea modului în care au reacționat parchetele la informările SRI și apoi să publice următoarele date:
- Câte date și informări legate de posibila activitate infracțională a firmei Hexi Pharma a trimis SRI către parchete în ultimii 10 ani
- Spre ce structuri de parchet s-au trimis aceste date și informări, când au fost transmise, dacă au fost deschise dosare penale în urma acestora și care e stagiul dosarelor.