Concluziile Raportului MCV sunt similare cu poziția exprimată constant de Ministerul Public, menționează un comunicat al Parchetului General transmis marți, după ce Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, a prezentat documentul.
Prezentăm comunicatul integral al Ministerului Public:
Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act de concluziile şi recomandările cuprinse în Raportul MCV, făcut public în cursul zilei de astăzi, 13 noiembrie 2018. În acest sens, se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiuni fundamentale precum independenţa justiţiei, cariera magistraţilor, modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală este similar cu poziţia exprimată în mod constant de Ministerul Public.
Având în vedere îngrijorările reținute de Comisia Europeană în legătură cu regresul înregistrat de România în ceea ce privește sistemul judiciar, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, în limita atribuțiilor specifice, la îndeplinirea recomandărilor prevăzute în Raportul MCV.
Cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru ca România să încheie Mecanismul de Cooperare și Verificare până la sfârşitul mandatului actualei Comisii, a anunțat marți de prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, care a prezentat ultimul Raportul MCV pentru România și Bulgaria.
Mai mult: din cauza intervențiilor legislative ale actualei puteri care au afectat puternic sistemul judiciar Comisia a adăugat opt noi recomandări, “care trebuie urmate imediat”.
Printre altele, Comisia cere României:
- “să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă” aferente.
- să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO)
- “să suspende imediat toate procedurile în derulare de numire ori revocare a procurorilor de rang înalt”..
Bulgaria ar putea scăpa de MCV înainte de sfârșitul mandatului actualului Executiv al UE
România a rămas în urma Bulgariei, la acest capitol, și chiar aleargă în sensul opus, a explicat oficialul european.
“Comisia este convinsă că, în cazul în care tendința pozitivă actuală va continua, Bulgaria va putea să îndeplinească toate recomandările rămase și, prin urmare, se așteaptă ca procesul MCV să fie încheiat înainte de sfârșitul mandatului Comisiei”, precizează și comunicatul CE transmis marți.