vineri

29 martie, 2024

26 noiembrie, 2017

Ministerul Public avertizează într-un comunicat că forma în care au fost modificate unele articole din legile Justiției conturează, în mod evident, premisele eliminării independenței procurorului, ca o primă etapă în anularea statutului de magistrat al acestuia.

În punctul de vedere al Parchetului privind amendamentele  votate deja de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei, se precizează că toate modificările „conturează premisele eliminării independenţei procurorului”.

Articolul 3 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor „consacră independenţa şi stabilitatea procurorilor, atribute care nu se mai regăsesc în forma amendată şi votată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei”, și, precizează Parchetul General:


„Modificarea adusă reprezintă astfel şi o îndepărtare clară de la textul constituţional, care situează procurorii în cadrul autorităţii judecătoreşti”, transmite Parchetul General.

De asemenea, reprezentanții instituției îşi exprimă îngrijorarea faţă de „tendinţa anacronică exprimată de Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei în ceea ce priveşte viziunea asupra procurorului şi sistemului de justiţie penală”.

Procurii fac referire la Carta de la Roma (2014), document ce prevede că „”şi autonomia Ministerului Public constituie un corolar indispensabil pentru independenţa justiţiei”.

„Procurorii ar trebui să fie autonomi în luarea deciziilor şi ar trebui să îşi îndeplinească sarcinile în afara oricăror ingerinţe şi presiuni externe, conform principiilor separaţiei puterilor şi responsabilităţii”, încheie documentul transmis de Ministerul Public.


Dacă procurorii pierd statutul de magistrați, pericolul este ca parchetele să poată fi subordonate puterii executive și vulnerabile la influențele politice.

Modificările operate până acum pe Lgea privind statutul magistraților:

  • Preşedintele nu poate refuza numirea judecătorilor şefi ai Înaltei Curți pentru Casație și Justiție.
  • Preşedintele nu mai poate refuza nici măcar o dată numirea procurorilor şi judecătorilor.
  • În magistratură se intră doar prin concurs.
  • Se reintroduce evaluarea psihologică pentru magistraţi, care se face o dată la cinci ani.
  • Hotărârile CSAT care se referă la justiţie sunt publice.
  • Magistraţii nu pot face declaraţii defăimătoare la adresa altor instituţii.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: