joi

30 mai, 2024

13 mai, 2024

Conducerea Parchetului European (EPPO) amenință Comisia Europeană cu acțiuni legale din cauza unor dispute bugetare, scrie Politico.

Pe 9 aprilie, Laura Codruța Kövesi, care conduce Parchetul European (EPPO) — însărcinat cu investigarea infracțiunilor financiare grave care afectează interesele UE — a făcut pasul neobișnuit de a lansa o așa-numită „procedură de soluționare amiabilă” cu Comisia.

Acesta este ultimul pas legal înainte de litigii și, dacă nu se poate găsi un acord, disputa ar putea merge până la Tribunalul UE.

EPPO susține că este privat de mijloacele necesare unei activități eficiente


Motivul acțiunii: Procurorii se tem că nu vor putea să-și facă treaba în mod corespunzător dacă Comisia va duce la bun sfârșit un plan de diminuare a bugetului – o mișcare care a fost anunțată în februarie și a venit ”ca o surpriză”, susține EPPO.

Scrisoarea lui Kövesi a fost transmisă unui număr de trei înalți funcționari ai Comisiei, potrivit Politico. În acesta, șeful EPPO susține că Comisia o privează de mijloacele necesare pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient, punând presiune asupra bugetului său, în special asupra sumei cheltuite pentru IT.

Motivul nemulțumirilor: banii de informatizare

Când EPPO a fost lansat în vara anului 2021, Comisia a fost de acord să furnizeze permanent fonduri pentru informatizarea instituției. Comisia a informat acum EPPO că va retrage banii de IT- aproximativ 5 milioane de euro, conform estimărilor EPPO.

„Decizia unilaterală… de a înceta, la 31 decembrie 2024, prestarea serviciilor menționate către EPPO riscă ca parchetul independent al Uniunii să se afle în imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile și de a-și îndeplini misiunea”, a scris Kövesi. Ea precizează în scrisoare: „Este de datoria Comisiei să se abțină de la orice măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivului din Tratat încredințat EPPO în combaterea infracțiunilor care afectează interesele financiare ale Uniunii.”

O coincidență: bani tăiați după preluarea dosarului în care este cercetată Ursula von der Leyen


Este posibil să fie mai mult în joc decât o reducere a bugetului IT, scrie Politico.

O instituție relativ nouă, EPPO este, de asemenea, una foarte importantă, deoarece procurorii săi sunt împuterniciți să conducă investigații transfrontaliere cu privire la ceva denunțat în mod regulat de statele membre și de Comisie ca fiind una dintre cele mai mari amenințări la adresa UE: organizațiile criminale care urmăresc UE. bani.

În 2023, numărul investigațiilor EPPO a crescut, a scris biroul în raportul său anual. Anul trecut, au fost deschise peste 200 de investigații privind fraudele legate de Facilitatea de redresare și rezistență la nivelul UE, care furnizează numerar UE pentru a ajuta la stimularea redresării economice post-Covid și care valorează mai mult de 800 de miliarde euro.

Procurorii EPPO au preluat de la procurorii belgieni dosarul în care Ursula von der Leyen este anchetată pentru „imixtiune în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, potrivit documentelor legale văzute de Politico și declarațiilor unui purtător de cuvânt al parchetului din Liège. Nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Răspunsul Comisiei: respingem ferm orice insinuare că procedura bugetară ar avea vreo legătură cu investigațiile EPPO

Comisia, obligată legal să răspundă în termen de 15 zile la scrisoarea EPPO, a trimis un răspuns. Un purtător de cuvânt a transmis Politico: „În răspunsul său, Comisia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să sprijine serviciile IT ale EPPO în viitorul previzibil, în condiții specifice. Nu putem comenta mai departe.”

Comisia a negat orice încercare de a afecta în independența EPPO și a transmis într-o declarație că „a sprijinit constant activitățile EPPO, de la bun început, și respinge ferm orice insinuare că decizia Comisiei în procedura bugetară are vreo legătură cu orice investigație a Parchetului European”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: