miercuri

24 iulie, 2024

1 aprilie, 2024

Înalți procurori europeni investighează acuzațiile penale în legătură cu negocierile privind vaccinurile anti-coronavirus dintre președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și directorul general al Pfizer, a anunțat un purtător de cuvânt al parchetului din Liège, citat de Politico.

Anchetatorii Parchetului European (EPPO) au preluat în ultimele luni de la procurorii belgieni dosarul în care Ursula von der Leyen este acuzată de „imixtiune în funcțiile publice, distrugerea SMS-urilor, corupție și conflict de interese”, potrivit purtătorului de cuvânt al parchetului din Liège.

În timp ce procurorii EPPO investighează presupuse infracțiuni, nimeni nu a fost încă acuzat în legătură cu acest caz.

Anchetă deschisă inițial în 2023 în Liège


Ancheta a fost deschisă inițial de autoritățile judiciare belgiene din orașul Liège la începutul anului 2023, după o plângere penală depusă de lobbyistul local Frédéric Baldan. Acestuia i s-au alăturat ulterior guvernele maghiar și polonez. Polonia este în curs de a retrage plângerea după câștigarea alegerilor de către un guvern pro-UE condus de Donald Tusk, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului de la Varșovia pentru Politico.

(Citește și: ”Curtea Europeană de Conturi acuză Comisia Europeană că ascunde detaliile discuțiilor Ursulei von der Leyen cu Pfizer”)

Plângerea lui Frédéric Baldan s-a centrat în jurul unui presupus schimb de mesaje text între Ursula von der Leyen și șeful Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare celui mai mare acord de vaccinuri al UE în apogeul pandemiei de Covid-19.

Proces paralel intentat Comisiei de New York Times

New York Times, care a dezvăluit pentru prima dată că schimbul a avut loc în timp ce cei doi lideri au dezvăluit termenii acordului, a lansat un proces paralel împotriva Comisiei, după ce aceasta a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor în urma unei cereri de acces la documente.

Acordul Pfizer – Comisie a avut o valoare estimată la peste 20 de miliarde de euro.


EPPO conduce investigații paneuropene privind infracțiunile financiare și, teoretic, ar putea confisca telefoane și alte materiale relevante din birourile Comisiei sau din alte țări din Europa.

Evoluția vine într-un moment delicat pentru președintele Comisiei, care a intrat în campanie vizând un al doilea mandat în fruntea executivului european.

Până în prezent, Comisia a refuzat să dezvăluie conținutul mesajelor text sau chiar să confirme existența acestora.

Acordul, negociat în timpul pandemiei, în 2021, a fost văzut inițial ca un triumf pentru Ursula von der Leyen. Dar cantitatea uriașă de vaccinuri achiziționate a generat nedumerire la nivel european, Politico dezvăluind la sfârșitul anului trecut că au existat doze irosite în valoare de cel puțin 4 miliarde de euro.

Contractul de vaccin cu Pfizer a fost de atunci renegociat.

Cazul analizat acum de EPPO reunește aspecte juridice, politice și financiare diferite – și se intersectează cu procese pe care gigantul farmaceutic Pfizer le-a intentat Ungariei, Poloniei și României.

(Citește și: ”Pfizer a dat în judecată România pentru ”încălcarea contractului de achiziție de vaccinuri anti-covid”)

Achiziția de vaccinuri, proces și în România- ancheta DNA îi vizează pe Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Achiziția de vaccinuri anti-coronavirus face obiectul unui dosar deschis de DNA împotriva fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.

DNA a cerut în noiembrie 2023 ridicarea imunității lui Florin Cîțu și a foștilor miniștri Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă în Dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid. Florin Cîțu și cei doi foști miniștri sunt acuzați că au contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin anti-Covid, în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane, acuză DNA.

Cei trei au contractat în plus 52,8 milioane de doze de vaccin, în valoare totală de 1,005 miliarde euro, la care se adaugă TVA, sumă pe care procurorii o constituie ca prejudiciu adus bugetului statului, precizează un comunicat DNA.

(Citește și: ”Dosarul achiziției de vaccinuri: DNA cere ridicarea imunității fostului premier Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă – peste 1 mld. euro prejudiciul”)

Vlad Voiculescu spunea, încă din septembrie 2021:

  • Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea), iar acesta era Ministerul Sănătății.

  • Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze (…)

  • În urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: