vineri

21 iunie, 2024

14 februarie, 2023

The New York Times a dat în judecată Comisia Europeană pentru refuzul de a prezenta schimbul de mesaje text dintre președintele Ursula von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.

Ziarul susține că acest schimb de mesaje ar putea conține informații concludente despre acordurile UE de a cumpăra doze de vaccin anti-COVID în valoare de miliarde de euro.

Cazul, scrie Politico, a fost depus pe 25 ianuarie și publicat luni în registrul public al Curții Europene de Justiție, dar nu sunt încă disponibile informații detaliate online.


New York Times a transmis următorul comunicat: „NYTimes depune multe cereri de informare. Nu putem comenta în acest moment cu privire la subiectul acestui proces”. Comisia Europeană nu a comentat subiectul.

Procesul deschis de NYTimes apare după o anchetă din ianuarie 2022 a Ombudsman-ului European Emily O’Reilly, care criticat încercările Comisiei de a ține secrete schimbul de mesajele text, după ce un jurnalist a cerut acces public la corespondența Ursuley von der Leyen cu șeful Pfizer.

La acel moment, comisarul UE pentru valori și transparență, Věra Jourová, a susținut că mesajele text ar fi putut fi șterse din cauza „naturii lor de scurtă durată, efemeră”.

Cotidianul german Bild a intentat anterior o serie de procese împotriva Comisiei pentru a solicita acces la documente legate de negocierile pentru cumpărarea vaccinurilor COVID-19 produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca.


În timp ce mai multe dintre petițiile sale au fost respinse de către instanțe, Bild – deținută de editorul Axel Springer – a obținut unele documente, inclusiv corespondență prin e-mail începând din iunie 2020.

***

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: