vineri

26 aprilie, 2024

1 decembrie, 2017

FOTO: MApN

Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi sute de militari din mai multe ţări aliate sau partenere au participat, vineri, la parada organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Cei peste 300 de militari străini au fost din Bulgaria, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Slovacia, SUA, Turcia, Republica Moldova şi Ucraina.

Aliații polonezii au venit cu transportoare Rosomak, iar Forțele Aeriene Canadiene cu avioane de vânătoare CH-18 Hornet, precum și cu 3 transportoare Piranha V, model ce va intra în dotarea Armatei Române în anii următori.


Pe cerul Capitalei au mai zburat formațiuni românești de elicoptere IAR-330 PUMA, IAR 330 PUMA SOCAT, IAR 330 PUMA Naval, MI-8, MI-17, EC-135, SA 365N Dauphin, aeronave C-130 HERCULES, C-27J SPARTAN, IAR-99 ŞOIM, MIG-21 LanceR și nu în ultimul rând F-16 Fighting Falcon și „IACĂRII ACROBAŢI”, cu IAK-52.

Cele 21 de salve

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de omagiu, bateria de artilerie a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” a executat cele 21 de salve de tun, un obicei cu origini în secolul al XIV-lea, cînd o navă de război care se apropia de un ţărm străin îşi dovedea bunele intenţii, prin descărcarea tunurilor, pentru că nu ar fi avut timp să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia celor de pe uscat.

Salutul cu 21 de salve de tun este acordat în onoarea Zilei Naţionale, a Imnului sau Drapelului naţional, în onoarea unui suveran sau a unui şef de stat străin.

Salvele se execută cu tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind, desigur, muniţie de manevră, câte o lovitură la fiecare 10 secunde.

Parada


Forțele armate au defilat în acest an în cinstea Zilei Naţionale, precum şi în memoria eroilor care au luptat în Marele Război, decisiv pentru împlinirea obiectivului Unirii de la 1 decembrie 1918.

Vineri, 1 decembrie 2017 se împlinesc 100 de ani de la eroicele lupte de la Mărăşti, Mărăşeşti și Oituz și 99 de ani de la Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Maramuresului și Bucovinei cu România.

  • Au mai participat:
  • Militari cu drapelele și uniformele replică a celor de acum 100 de ani. Armele, carabine model 1891, au fost cele originale.
  • Au urmat steagurile de identificare ale unităţilor participante la misiunile din teatrele de operaţii actuale.
  • Forțele pentru operații speciale, componenta armatei destinată să execute cu mare precizie operaţii speciale independente sau în sprijinul forţelor convenţionale.
  • Militarii răniţi în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Din cadrul detaşamentului fac parte şi militari răniţi care au participat la jocurile militare paralimpice Invictus 2017 din Canada, unde au obţinut rezultate deosebite. Din 1996 şi până în prezent, 29 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară. Vineri, 25 din cei 180 de răniţi au dat onorul de Ziua Naţională a României.
  • Detaşamentul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, format din militari români şi din Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia, Spania, Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii.
  • Și mai multe unități reprezentative ale Armatei, Ministerului Afacerilor Interne și SRI

Comandantul paradei a fost generalul-locotenent Adrian Tonea, al cărui bunic, în urmă cu 100 de ani, bunicul său îşi făcea datoria faţă de ţară pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial, iar tatăl său, în cel de-al Doilea Război Mondial, „a parcurs prin luptă drumul de jertfă şi glorie al Armatei Române”, potrivit MApN.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: