Președintele rus Vladimir Putin și cel mai apropiat aliat al său dintre liderii Uniunii Europene, premierul maghiar Viktor Orban – aflați amândoi la Beijing la invitația liderului chinez Xi Jinping – au reafirmat marți angajamentul față de relațiile bilaterale, pe fondul tensiunilor internaționale legate de războiul din Ucraina.
Ungaria – care s-a opus multor inițiative ale UE de a sprijini Ucraina și care primește cea mai mare parte din țițeiul și gazele din Rusia – nu a vrut niciodată să se opună Rusiei și încearcă să salveze contactele bilaterale, i-a spus premierul Orban președintelui Putin, potrivit Reuters.
Cei doi lideri s-au întâlnit în casa de oaspeți în care este cazat președintele Putin, care participă ca invitați la un forum internațional despre Inițiativa Centura și Drumul Chinei organizat la Beijing.
„În ciuda faptului că, în condițiile geopolitice de astăzi, oportunitățile de menținere a contactelor și de dezvoltare a relațiilor sunt foarte limitate, cu toate acestea, nu poate decât să ne satisfacă faptul că relațiile noastre cu multe țări europene sunt menținute și dezvoltate. Una dintre aceste țări este Ungaria”, a spus la rândul său Vladimir Putin.
Ungaria cultivă legături mai strânse cu Rusia decât alte state UE și este văzută ca oponentul potențial al deschiderii discuțiilor de aderare a Ucrainei la UE, care ar necesita sprijinul unanim al celor 27 de membri ai blocului.
În încercarea de a câștiga aprobarea Budapestei pentru un ajutor suplimentar pentru Ucraina, inclusiv pentru începerea discuțiilor de aderare, Bruxelles-ul ia în calcul să deblocheze miliarde de euro pentru Ungaria, care au fost înghețate din cauza problemelor legate de statul de drept, spun înalți oficiali.
Într-un răspuns trimis prin e-mail către Reuters, șeful de presă al lui Orban, Bertalan Havasi, a declarat că Orban și Putin au discutat despre transporturile de gaze și petrol și despre problemele legate de energia nucleară.
Conform unui contract din 2014 atribuit fără licitație, gigantul energetic rus Rosatom construiește o centrală nucleară în Ungaria. Havasi a spus că premierul Orban a subliniat că este crucial pentru Europa, inclusiv pentru Ungaria, ca sancțiunile împotriva Rusiei și luptele din Ucraina să înceteze și ca fluxul de refugiați să se oprească.
***
Un răspuns
Inacceptabil. Ceea ce face Orban este inacceptabil si pentru ca, pe fond, e o problema de design gresit al UE, ea trebuie corectata urgent, pentru ca vremurile par sa se schimbe rapid iar arhitectura actuala a UE devine de-a dreptul ridicola.
Cel mai mic membru UE (ca populatie) este Malta, cu putin peste 500000 de locuitori (si mai sunt state UE cu populatii sub un milion). Cum de multe ori si in multe state alegerile generale nu aduna mai mult de 50% din populatie, se poate spune ca – datorita principiului unanimitatii – destinul a 500.000.000 de oameni poate fi decis de veto-ul unora care reprezinta mai putin de JUMATATE DE ZECIME DE PROCENT din acea jumatatea de miliard de oameni. Sub 0.05% pot decide pentru ceilalti 99.95%. Inteligent.
Cifrele sunt mari, asa ca poate sunt mai usor de inteles reducandu-le cu cateva ordine de marime. Prin Vaslui, oras cu cca 50000 de locuitori, nu va trece nicio sosea de mare viteza pentru ca asociatia de 25 de locatari a blocului nr. 7 de pe Calea Iasilor (situatie si adrese inventate) nu este de acord. Nu vrea si gata, s-a ispravit.
Cat despre dl. Orban, jocul pe care il joaca incepe sa fie periculos. Desigur, nu pentru el insusi, ca daca iese prost pentru dansul exista oricand in suburbiile Moscovei un apartament de lux lipit de-al lui Yanukovich si-o pensie viagera generoasa, cat pentru unguri. Ungurii din Ungaria, dar nu numai. Aviz si capetelor infierbantate din UDMR.