duminică

7 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2020

Papa Francisc a lansat un apel la liderii europeni pentru ca țările europene să-şi regăsească „spiritul concret de solidaritate”, care le-a „permis să-şi depăşească rivalităţile trecutului”.

Uniunea Europeană „se confruntă cu o provocare epocală, de care depinde nu doar viitorul ei, dar și cel al lumii întregi”, a spus Papa Francisc, în mesajul de  binecuvântare  pascală „Urbi et Orbi” (tuturor și de oriunde, în lat.), potrivit Vatican News.

Suveranul  pontif  a pronunțat un veritabil tetralog:

  • „Nu acesta este timpul indiferenței…
  • Nu acesta este timpul egoismelor…
  • Nu acesta este timpul dezbinărilor…
  • Nu acesta este timpul uitării…”, potrivit sursei citate.

Imaginea de dezbinare dintre guvernele europene a fost relativ corectată acordul realizat de miniștrii de Finanțe din Zona Euro privind un pachet de măsuri de ajutor economic de 540 miliarde de euro pentru statele membre.

Disputa principală are loc între guvernele țărilor din sud (inclusiv Franța) și cele din nord (inclusiv Germania). Se menține dezacordul sistemul de mutualizare a datoriei publice (coronabonduri).

În faţa pandemiei mondiale, care a lovit dur ţări precum Italia, Spania sau Franţa, trebuie să recurgem „la soluţii inovatoare” şi să uităm „egoismul”, a spus Suveranul Pontif, citat de AFP și Agerpres .

„Fie ca oamenii vulnerabili, care populează oraşele şi periferiile din toate părţile lumii, să nu fie lăsaţi singuri”, s-a rugat Papa Francisc.


Suveranul Pontif s-a rugat deopotrivă şi pentru persoanele în vârstă şi pentru persoanele singure, medici şi infirmiere, forţele de ordine şi militari şi pentru toţi cei care muncesc în spitale sau care trăiesc în cazărmi sau în închisori.

„Pentru cei mai mulţi este un Paşte petrecut în singurătate, în doliu şi cu numeroase dificultăţi provocate de pandemie, suferinţe fizice şi probleme economice”, a mai spus Papa, subliniind că „suntem solitari și solidari”.

Apel pentru reducerea datoriilor țărilor sărace și încetarea conflictelor

Papa Francisc a propus reducerea şi chiar „anularea” datoriei ţărilor sărace, a lansat un apel la ridicarea sancţiunilor internaţionale şi la încetarea conflictelor din toată lumea.

În mesajul său de Paşte, citit în basilica Sf. Petru în absenţa credincioşilor, Suveranul Pontif a susţinut „relaxarea sancţiunilor internaţionale care împiedică ţările afectate să asigure sprijinul cetăţenilor lor” şi a lansat un apel la solidaritate internaţională „prin reducerea, dacă nu chiar anularea, datoriei care apasă asupra bugetelor ţărilor cele mai sărace”.

Într-o lume „oprimată de pandemie, în care marea noastră familie umană este pusă la grea încercare”, Papa a îndemnat să răspundem prin „contagiunea speranţei”.

De asemenea, Papa Francisc a făcut un apel la încetarea imediată a conflictelor din toate părţile lumii.

„Nu este vremea să continuăm să producem şi să traficăm arme, să cheltuim sume enorme care ar trebui folosite pentru a ajuta oamenii şi pentru a salva vieţi”, a mai susţinut liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din toată lumea.

Suveranul pontif a mai evocat în mesajul său conflictele din Yemen, Siria, din Irak şi Liban, conflictul israelo-palestinian, din estul Ucrainei, „atacurile teroriste săvârşite împotriva atâtor persoane nevinovate” în Africa, drama migranţilor şi situaţia umanitară din nordul Mozambicului.

Papa Francisc a cerut să se identifice „soluţii concrete şi imediate” și pentru Venezuela, „pentru a putea acorda un ajutor internaţional populaţiei”.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: