miercuri

10 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 august, 2022

Decretul prin care papa Francisc a reformat influenta și conservatoarea organizație catolică Opus Dei, criticată uneori pentru funcționarea sa opacă și sectară, a intrat în vigoare joi, potrivit Agerpres.

Prezentă mai ales în Europa și în America de Sud, organizația Opus Dei (“Lucrarea lui Dumnezeu” – traducerea din latină) a primit în 1982 de la papa Ioan Paul al II-lea statutul – unic – de “prelatură personală”.

Organizația a devenit astfel un fel de super-eparhie fără teritoriu, gestionată simultan de dreptul canonic și de propriul statut, răspunzând în fața papei.


Concret, prin al său “Motu Proprio”, un decret personal al suveranului pontif, papa Francisc a redus puterea și independența acestei organizații și a realizat o veritabilă distanțare între Opus Dei și el însuși, au explicat anumiți experți în drept papal.

Documentul pontifical, intitulat “Ad charisma tuendum” (“Pentru a proteja charisma”), intrat în vigoare începând de joi și publicat încă din iulie, precizează că prerogativele papale asupra prelaturii personale sunt încredințate Discaterului (structură echivalentă unui minister) pentru Cler.

În fiecare an, în loc de cinci cum se proceda până acum, Opus Dei va trebui să prezinte în fața acestui organ un raport despre situația sa internă și despre desfășurarea activităților sale apostolice.

“Unii au interpretat dispozițiile Sfântului Scaun folosind termeni precum ‘retrogradare’ și ‘pierdere de putere’“, a declarat Manuel Sanchez, de la biroul de presă al Opus Dei. “Acest tip de limbaj nu ne interesează, pentru că, pentru un catolic, folosirea categoriilor de putere sau mondene nu are niciun sens”, a adăugat el.


Papa Francisc, care, de la preluarea mandatului său în 2013 s-a angajat să reformeze Curia romană – guvernul central al Bisericii Catolice -, a aprobat mai multe măsuri pentru a moderniza și a asigura o mai mare transparență în rândul instituției pe care o conduce.

Jesus Bastante, de la site-ul specializat spaniol Religion Digital, consideră că după 40 de ani de la ridicarea Opus Dei la rangul de prelatură personală de către Ioan Paul al II-lea, “papa Francisc încearcă să pună capăt unei structuri excesiv ierarhice”.

Potrivit unor interpretări ale textului, liderul Opus Dei nu va mai fi considerat episcop și nu va mai putea să poarte nici veșminte episcopale.

Liderul actual al Opus Dei, Fernando Ocariz, a declarat în luna iulie pentru site-ul acestei organizații că titlul său de episcop “nu a fost și nu este necesar pentru a conduce afacerile Opus Dei”.

Forma de guvernare a Opus Dei “se va baza mai mult pe charismă decât pe autoritatea ierarhică”, a subliniat papa Francisc în documentul său.

Înființată în 1928 în Spania de un tânăr preot, Josemaria Escriva de Balaguer (1902-1975), organizația Opus Dei are în prezent aproape 90.000 de membri în 80 de țări, în principal în Europa și în America de Sud, din care 1.900 sunt preoți. Fieful său rămâne Spania, unde această organizație a avut un rol controversat în timpul regimului franchist.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: