marți

19 martie, 2024

25 iunie, 2020

Europenii se raliază în spatele ideii de a crea campioni globali, care să facă față concurenților americani și chinezi.
Pandemia a ”aruncat în aer” multe reguli considerate de neclintit la nivel european și ar putea da avânt și presiunilor asupra înlesnirii regulilor privind concurența, în sensul lărgirii noțiunii de ”piață”, așa încât aceasta să țină seamă de faptul că firmele europene concurează pe o scenă globală, notează Politico, într-o amplă analiză pe această temă.

Pandemia a spart colțurile arhitecturii economice a blocului comunitar, notează Politico, făcând referire la eliminarea limitelor privind nivelul deficitelor și datoriei publice, precum și înlesnirea regulilor privind ajutoarele de stat. Statele ”bogate”, cum ar fi Germania, au pompat miliarde de euro în salvarea economiei și a companiilor, find deschise acum ideii de emitere de datorie comună pentru a depăși criza coronavirus. Un alt domeniu care va suferi schimbări majore este cel al politicilor concurențiale.

Competiția a avut de pierdut pentru că momentul este atât de favorabil intervențiilor guvernamentale”, a comentat Emmanuel Combe, economist și vice-președinte al consiliului concurenței din Franța.


Solicitările privind revizuirea regulilor legate de concurență nu sunt noi, dar au fost amplificate de pandemie. Franța și Germania au profitat de context pentru a redeschide discuția legată de încurajarea formării unor campioni industriali europeni – o strategie care a întâmpinat dificultăți în trecut, pe fondul politicilor antitrust implementate de Bruxelles pentru a preveni crearea unor eventuale monopoluri.

(Citiți și: ”Proiect: Regulile UE anti-trust vor fi relaxate, pentru ca marile grupuri europene să facă față marilor competitori globali”)

În încercarea de a înlătura câteva dintre constrângerile din legislația concurențială europeană, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel au solicitat Bruxelles-ului ”să modernizeze politica europeană în materie de competiție prin accelerarea adoptării de noi reguli privind ajutoarele de stat și competitivitatea”. Declarația a fost făcută în contextul prezentării planului de relansare economică și reprezintă cea mai vizibilă asumare de poziție a celor mai mari economii europene pe această temă. Mesajul a fost clar, notează jurnaliștii străini, Europa are nevoie de titani care să facă față giganților americani și chinezi.

Credem că adaptarea regulilor concurențiale este necesară pentru a ajuta la apariția campionilor europeni”, a comentat și ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, pentru sursa citată.

”Criza Covid-19 ne-a confirmat intuiția. I-a făcut pe europeni și nu numai atenți asupra nevoii urgente de le schimba (regulile de competitivitate, n.r.) pentru a ne proteja suveranitatea economică”, a adăugat Le Maire.


Comisarul european pentru competitivitate, Margrethe Vestager, urmează să lanseze, ”în curând”, în consultare publică noi reglementări în acest sens. Scopul acestora este de a ”asigura că normele UE în materie de concurență rămân adecvate într-o lume care se schimbă rapid și care este tot mai digitalizată”, a precizat un purtător de cuvânt.

Aceste reguli noi vor determina și criteriile pe baza cărora Comisia evaluează eventuale fuziuni și achiziții. Planul franco-german vizavi de dezvoltarea unor campioni europeni ar impune o definiție mai largă a ”pieței”.

”Orizontul politicilor europene în materie de concurență nu trebuie să se oprească niciodată la granițele externe ale pieței comune”, a comentat și Daniel Caspary, europarlamentarul german care conduce conservatorii cancelarului Angela Merkel în Parlamentul European.

O idee similară a fost invocată și de comisaru european pentru piața internă, Thierry Breton.

”O nouă lume este în curs de formare. În această lume, trebuie să iei totul în considerare și să vezi care este piața relevantă, în termeni de competiție. Este piața relevantă o țară, este un continent sau sunt mai multe continente? Aceste întrebări trebuie puse”, a comentat Breton.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: