vineri

19 aprilie, 2024

14 septembrie, 2020

Patru din primele cinci economii ale lumii au raportat scăderi substanțiale ale PIB în perioada de vârf a pandemiei, respectiv al doilea trimestru al anului. Excepție face China, care pare să fi trecut mai repede peste criză și a înregistrat în trimestrul doi o creștere modestă.

Topul primelor cinci economii mondiale este alcătuit din SUA, China, Japonia, Germania și India, în această ordine. Din grupul celor cinci, cea mai mare scădere anuală a economiei în T1 a fost înregistrată de India, – 23,9%, urmată de Germania, -11,7%, Japonia, – 9,9% (- 27,8% raportat la T1 2020) și Statele Unite ale Americii – scădere de 9,1% (32,9% raportat la T1 2019). China a consemnat în trimestrul doi o creștere cu 3,2% față de același trimestru al anului trecut, potrivit cgtn.com.

Pentru India, scăderea PIB din T2 a fost cel mai prost rezultat din 1996 încoace, iar analiștii estimează că economia țării va continua să scadă în trimestrul al treilea, ceea ce înseamnă intrarea în recesiune tehnică. Analiștii consultați de bbc.com consideră că statul asiatic nu se poate bucura de o recuperare rapidă, deoarece multe orașe sunt încă în carantină, iar numărul de noi cazuri de infectare continuă să crească. Cel mai probabil, economia ar urma să reintre pe creștere în ultimul trimestru al anului.


Deși are un sistem medical bine pus la punct și a avut un plan eficient de combatere a pandemiei, Germania, cea mai mare putere economică din Europa și a patra economie a lumii, a raportat o scădere cu 11,7% în al doilea trimestru al anului comparativ cu T2 2019. Este cel mai mare declin din 1970 încoace, de când biroul de statistică din Germania ține evidența evoluției trimestriale a economiei.

De asemenea, Japonia a raportat pentru trimestrul doi un record statistic negativ privind evoluția economiei. Scăderea din al doilea trimestru este cea mai amplă din ultimii 55 de ani, respectiv din anul 1965, de când sunt colectate date privind evoluția trimestrială. Analiștii estimează că este nevoie de câțiva ani pentru ca economia Japoniei să revină la nivelul din perioada pre-pandemie. De altfel, PIB-ul Japoniei a scăzut și în T1 2020, și în T4 2019, ca urmare a creșterii taxei pe vânzări și a faptului că țara a fost lovită de un taifun, în primele trei luni ale anului.

Și pentru SUA, scăderea PIB-ului în cel de-al doilea trimestru a fost cea mai mare contracție trimestrială din 1945 încoace (1945 fiind primul an în care în SUA au început raportările trimestriale). Scăderea a fost o urmare a faptului că majoritatea companiilor americane au sistat producția, în încercarea de a stopa extinderea pandemiei, ceea ce a condus la un val de concedieri. Deși analiștii estimează că economia își va reveni rapid, predicțiile lor sunt umbrite de numărul de cazuri noi de infectare, care este încă foarte ridicat, potrivit The Guardian.

China este singura țară din grupul celor cinci unde economia a crescut în al doilea trimestru, cu 3,2%,  în termeni anuali. Statul asiatic este și prima economie mare care a anunțat reluarea activității economice după ce pandemia a intrat în recul.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: