joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 noiembrie, 2022

Andrei Spînu, viceprim-ministrul Republicii Moldova, a anunțat miercuri întreruperi „masive” de curent în țara sa, cel mai probabil efect al atacurilor ruse asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Moldelectrica, firma energetică de stat, lucrează la reconectarea a peste 50% din țară la energie electrică, spune Andrei Spînu citat de The Guardian.

Publicația britanică mai scrie că ministrul de Externe al Republicii, Nicu Popescu, l-a convocat la sediul ministerului pe ambasadorul Rusiei, căuia îi va reproșa că, din cauza atacurilor din Ucraina, țara sa ”este din nou în beznă”.

Maia Sandu: Rusia a lăsat Moldova în întuneric

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat și ea faptul că „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric”.

„Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Atacurile continuă și acum în Ucraina. Oamenii își scot răniții de sub dărâmături. Și își plâng apropiații decedați. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi.

Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens.

Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Centrală atomică ucraineană nu produce pentru că nu mai are linii de livrare a energiei


Penele de curent afectează în primul rând Ucraina, ale cărei infrastructuri energetice sunt în continuare bombardate de Rusia.

Andrei Sadovi, primarul orașului Lvov, a spus miercuri că întregul oraș din vestul Ucrainei este „fără lumină”. Andrei Sadovi a avertizat că vor exista și „întreruperi” în alimentarea cu apă a orașului și că așteaptă informații suplimentare de la experții în energie.

Liniile de transport energie din Ucraina sunt distruse într-un ritm mai rapid decât pot fi reparate. Compania Energoatom a anunțat că a oprit o serie de unități ale centralei nucleare Pivdennoukrainsk, din sudul țării. ”Centrala este în regulă, dar nu mai avem unde să trimitem energie electrică”, a spus purtătorul de cuvânt al companiei.

Rusia continuă bombardamentele asupra obiectivelor civile

Potrivit informațiilor The Guardian, rușii au lovit o zonă rezidențială din regiunea Kiev și obiective de infrastructură critică. Au fost raportați 3 morți.


S-au raportat explozii și în Lvov și Kremenciuk, în regiunea Poltava. Au fost raportate întreruperi de curent în toată Ucraina. O alertă de raid aerian a fost emisă în toată Ucraina.

Întreruperile de curent de urgență au început la Kiev, a declarat un furnizor local de energie.

Dar forțele militare ruse vizează cu predilecție infrastructura critică ucraineană în ultimele săptămâni, deoarece s-au confruntat cu eșecuri pe câmpul de luptă după invazia lor din 24 februarie.

Aceste acțiuni dar și dovezi din ce în ce mai concludente de crime de război au determinat Parlamentul European să declare miercuri că Rusia este un stat care susține terorismul.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: