fbpx Modifica setari cookieuri

Europa

Document / Semestrul European: Criza accentuează dezechilibrele economice anterioare ale României. Reformele în administrația publică și în Justiție stagnează

Lipsa măsurilor care să contracareze schimbările în justiție făcute în anii 2017 – 2019, absența reformei administrației, deficienţele în colectarea veniturilor bugetare și în digitalizarea… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Banca Mondială – compararea economiilor: China a trecut în fața SUA și UE și e cea mai mare economie a lumii

Rezultatele Programului internațional de comparare a economiilor, întreprins de Banca Mondială  (cu UE în noua componență de 27 de state după Brexit), au plasat China… Mai mult

20.05.2020

La obiect

Crește rata dobânzii pe termen lung: Atenție cum drămuim banii împrumutați

Rata dobânzii pe termen lung pentru România a continuat să crească în luna aprilie 2020 și a ajuns la 4,83%, potrivit datelor publicate de Eurostat.… Mai mult

18.05.2020

Chestiunea

Pornești un business de producție? Atenție la utilități: racordarea durează de 6 ori mai mult decât în Germania

Racordarea la utilități este una dintre principalele piedici puse în calea celor care vor să facă afaceri în România, în special în fața antreprenorilor care… Mai mult

17.05.2020

Palierele de gravitate pe baza cărora România ia măsurile antiepidemie

de Razvan Diaconu , 9.3.2020

Autoritățile din România au pregătit o strategie de intervenție în patru etape pentru combaterea unei eventuale epidemii de Covid-19, plan structurat în principal pe numărul de cazuri confirmate și modul de propagare a coronavirusului. În momentul de față, cu 17 pacienți testați pozitiv, România se află încă în primul scenariu, configurat pentru maximum 25 de cazuri.

Deocamdată, toate cazurile s-au dovedit mai puțin grave, câteva dintre ele asimptomatice (nu au prezentat niciunul dintre simptomele obișnuite: tuse, febră, durere de gât, probleme respiratorii).

Următoarele trei scenarii, cu planuri diferite de intervenție au fost elaborate pentru următoarele paliere:

  • între 25 şi 100 de cazuri de infectări
  • între 100 şi 2.000 de cazuri
  • peste 2.000 de cazuri

Strategiile prevăd modul în care se va interveni, resursele materiale și umane la care se va apela, dar măsurile ce vor fi impuse nu sunt bătute în cuie, întrucât se va ține cont și de alte aspecte foarte importante în combaterea unei epidemii. În primul rând, de momentul identificării unei surse, de agresivitatea cazurilor și de posibilitatea reconstituirii contactelor unei persoane infectate.

Închiderea orașelor nu se va impune exclusiv în funcție de numărul cazurilor, iar secretarul de stat Raed Arafat a oferit ca exemplu cazul Timișoarei: “Se face o analiză de la caz la caz. Dacă vedem că în Timişoara începe răspândirea în mai multe zone şi nu mai ştim de la cine s-a luat boala atunci începe discuţia de a intra într-o formă de izolare, dar la acest moment încă nu suntem acolo şi, încă o dată, nu e după numărul de cazuri. Dacă toate cazurile vin de la o singură casă şi au fost autoizolaţi în ultima perioadă, asta nu va impune normal să vii să închizi un oraş întreg”.

Conform unui Ordin din februarie al Ministrului Sănătății,  carantina într-o comunitate poate fi decisă “în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeaşi comunitate”.

Decizia declarării carantinei în comunitate este luată de Comitetul național pentru situații speciale de urgență, care stabilește toate măsurile de prevenire și combatere a unei eventuale epidemii de coronavirus.

Stocuri insuficiente de echipamente de protecție și dezinfectanți

E o perioadă dificilă în care trebuie căutat prin toată lumea să găsim producători cu care să semnăm contracte, am activat toate canalele posibile, inclusiv ambasadorii, pentru a achiziționa stocurile de echipamente de protecție și dezinfectanți necesari, a anunțat luni seara prmeierul Ludovic Orban.

Un sfert de milion de combinezoane vor fi aduse din Serbia, a informat secretarul de stat Raed Arafat. O echipă de recepție se află deja în Serbia și produsele ar putea sosi în țară chiar marți.

“Duminică, la furnizori era o cantitate mare de dezinfectanți, iar în cursul nopții, până ca noi să dăm răspunsul, câteva zeci de tone de dezinfectant au dispărut”, a mai declarat Raed Arafat.

România – sistem sanitar cu probleme, măsuri preventive sporite

Pentru a împiedica cât mai mult posibil răspândirea coronavirusului, în condițiile în care sistemul de sănătate din România au numeroase probleme, autoritățile au luat deja măsuri pe care alte state le-au impus după ce numărul cazurilor diagnosticate a depășit câteva sute.

În România există peste 190 de paturi de terapie intensivă complet utilate pentru boli infecţioase, dar alte 4.000 de paturi de terapie intensivă echipate cu tot ce trebuie, inclus ventilatoare, sunt în funcţie în toate spitalele din țară şi pot fi utilizate pentru tratarea celor infectați cu noul coronavirus.

Minsitrul Sănătății, Victor Costache, a explicat luni seara, că în scenariul 1, paturile de terapie intensivă sunt suficiente, iar ulterior, pe măsura evoluției epidemiei, a completat premierul Orban, se va trece la disponibilizarea altor paturi.

Statele dezvoltate din UE au anunțat deja că vor exista probleme cu numărul locurilor disponibile în spitale pentru tratarea pacienților cu Covid-19.

Italia, după 20 de zile de epidemie, a rămas fără locuri în spitale pentru tratarea miilor de cazuri, unele dintre ele necesitând monitorizare specială, în secțiile de terapie intensivă. Aproximativ 50% din cazuri sunt tratate acasă.

În funcție de evoluție, România ia și ea în considerare tratarea acasă, dacă nu vor fi suficiente paturi în unitățile medicale.

Franța a interzis evenimentele cu peste 1.000 de participanţi tot duminică, când bilanțul oficial era de 1.126 de persoane contaminate şi 19 decese. Se depășise așadar plafonul simbolic de 1.000 de cazuri.

Olivier Véran, ministrul francez al Sănătății, a explicat la finalul unei şedinţe de peste două ore a Consiliului Apărării, desfăşurată la Palatul Elysée:

În această seară, ne aflăm în continuare în stadiul 2, ceea ce înseamnă că este prioritar să facem totul pentru a încetini circulaţia virusului pe teritoriul naţional (…)

Epidemia nu a lovit în acest stadiu întreaga ţară, dar progresează în unele teritorii în care activitatea virală este foarte dinamică. În alte teritorii, activitatea virală rămâne până în acest moment absentă sau puţin detectată.

Germania – guvernul de la Berlin a solicitat abia luni interzicerea, în următoarele săptămâni, a evenimentelor cu participarea a peste 1.000 de persoane. Luni s-au înregistrat în această țară primele două decese din cauza Covid-19, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 1.112, cu 256 raportate luni.

Medicii italieni își avertizează colegii din Europa: Fiți pregătiți!

Într-o scrisoare adresată Societăţii Europene de Medicină Intensivă, experţi de la Universitatea din Milano își avertizează colegii europeni să se pregătească pentru un aflux de pacienţi care vor avea nevoie de terapie intensivă:

Ne confruntăm cu un procentaj ridicat de cazuri depistate pozitiv care au avut nevoie de internare la terapie intensivă – e vorba de o proporţie de până la 10 la sută. Vrem să lansăm un avertisment puternic: Pregătiţi-vă!

Majoritatea acestor pacienţi au fost internaţi pentru că le-au cedat plămânii şi au necesitat ventilare mecanică, potrivit The Independent.

Italia – cei care încearcă să părăsească zonele în carantină riscă trei luni de închisoare

Agresivitatea evoluției pe care epidemia o înregistrează în Italia în ultimele zile a îngrijorat statele europene și le-a determinat să adopte decizii restrictive ce ar fi fost poate amânate, altfel. Experții au declarat că Italia a întârziat cu circa două săptămâni măsuri necesare pentru a controla criza. Luni, numărul persoanelor diagnosticate ajunsese la 7.375, iar cel al decselor, la 366, cu evoluție fulminantă a situației în weekend.

Din cauza lipsei unor măsuri de intervenție rapidă, Roma a fost nevoită să aplice carantină pentru nordul Lombardiei, izolând astfel peste 16 milioane de locuitori, adică un sfert din populație.

Luni, Italia a adoptat noi măsuri în premieră – cei care încearcă să părăsească zonele aflate în carantină riscă până la trei luni de închisoare sau o amendă de 206 euro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.3.2020

Lăsați un comentariu


Stiri

Donald Trump amână reuniunea G7 și vrea să extindă componența – ar putea fi invitate și Rusia și India

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă că va amâna summitul G7 prevăzut în iunie şi că va invita și alte ţări să se alăture… Mai mult

Stiri

Document al Casei Albe în care se recunoaște “competiţia strategică” cu China

Iulian Soare

Statele Unite recunosc “competiţia strategică” în relaţia cu Administraţia Chinei şi vor continua “să apere interesele americane” şi să îşi extindă “influenţa”, se arată într-un… Mai mult

Stiri

Revoltele iau amploare în SUA / Cel puțin 25 de state au pus restricții de circulație noaptea, mai multe orașe au cerut ajutorul Gărzii Naționale, sute de arestări

Iulian Soare

Revoltele din SUA, izbucnite în Minneapolis ca răspuns la uciderea de către poliție a unui afro-american neînarmat, s-au extins în ultimele zile în mai multe… Mai mult

Stiri

Bilanț coronavirus, 31 mai – doar 124 de cazuri noi. Ministrul Sănătății: Cel mai mic număr în 24 de ore de la începutul pandemiei

Vladimir Ionescu

Doar 124 de noi cazuri de îmbolnăvire au fost confirmate, potrivit Grupului de Comunicare Strategică, ceea ce confirmă apropierea de sfârșitul acestui val al epidemiei… Mai mult

Europa

Germania pregătește un program de 70-80 mld. euro pentru relansarea economiei

Iulian Soare

Guvernul german lucrează la un program de stimulente în valoare de 75 – 80 miliarde de euro, pentru a susține relansarea economiei după pandemia de… Mai mult

Stiri

Ziua Românilor de Pretutindeni / Klaus Iohannis: E nevoie de toţi, din ţară şi străinătate, pentru a construi România

Vladimir Ionescu

“Este nevoie de toţi românii, de ‘aici’ şi de ‘acolo’, din ţară şi din străinătate, pentru a construi împreună România prosperă şi sigură pe care… Mai mult

Stiri

Cele mai mari transferuri de aur făcute vreodată – în criza Covid: 550 de tone din toată lumea au fost trimise în depozite din SUA

Vladimir Ionescu

Cantităţi mari de lingouri de aur au ajuns la New York, în ultimele luni, în ceea ce a fost unul din cele mai mari transferuri… Mai mult