sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 septembrie, 2020

Gradul de cuprindere al poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) este în prezent de 20%, dar conducerea Pool-ului de asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale – PAID România și-a asumat ambiția  de ajunge la 40%, potrivit declarației lui François Coste, preşedintele consiliului de administraţie al societăţii, citat de Agerpres.

„Avem ambiţia să trecem de la 19-20% grad de cuprindere la 40%, un prag deja foarte interesant pentru piaţa noastră. De asemenea, avem nevoie de un mediu legislativ. Împreună cu ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară) să vorbim cu Parlamentul şi Guvernul pentru a schimba legea, iar acea lege ne va ajuta să ne dezvoltăm. Ne va ajuta cu poliţa multianuală, cu distribuţie extinsă şi la brokeri, puncte de verificare la PAID, simplificare administrativă. Sunt multe de făcut, avem nevoie de schimbări legislative”, a anunțat  președintele PAID România.

Acum mai bine de un an, gradul de acoperire cu era tot de 20%.

(Citiți și: „Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu stagnează, gradul național de acoperire – doar 20%”)


François Coste spune că PAID a beneficiat de absența unui „eveniment major” în ultimii 12 ani și a acumulat capitaluri proprii de 300 de milioane de lei. „Avem în PAID Programul de Reasigurare cel mai mare din această zonă a Europei, de 1 miliard de euro, cu 50 de reasiguratori, cu rating minim „A-” şi un cost foarte competitiv”, a adăugat François Coste, care conduce și Groupama, una din societățile de asigurare acționare ale PAID.

PAID trebuie să-și împrospăteze acționariatul în urma falimentelor Astra și Carpatica. Groupama și Gothaer România au pachete de 15%, Generali România  11%, ABC Asigurări, Certasig, City Insurance, Ergo Asigurări, Euroins, Grawe România și UNIQA România câte 5,5% din acțiunile PAID.

„Al doilea pilon care trebuie dezvoltat în continuare este capacitatea de a instrumenta dosare de daune în scenariu de dezastru. Cel mai important este ceea ce se dezvoltă acum la nivelul pieţei. La nivelul pieţei, astăzi, gradul de cuprindere al PAD (poliţe active de asigurare obligatorie a locuinţei, n.r.) este de 20%, iar la asigurări facultative de 16%. Este un procent prea scăzut, România fiind ţara cu expunere destul de mare la catastrofe naturale. Sunt multe făcute prin PAID. Ne dezvoltăm aplicaţii prin distribuitori, optimizăm aplicaţia de emitere, investim în educarea publicului prin campanii de marketing şi comunicare la tv şi online”, a mai spus președinteșe PAID.

Creștere de nici 2% a numărului polițelor

Conform datelor PAID, publicate luna trecută, numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei a crescut, în iulie 2020, cu 1,89%, până la la aproximativ 1,741 milioane, comparativ cu 1,708 milioane de poliţe similare active la 31 iulie 2019.


La sfârşitul lunii iulie, 74,8% dintre poliţele active la nivel naţional erau încheiate în mediul urban şi 25,2% în mediul rural, iar, în funcţie de tipul de locuinţă, 94,4% din poliţele PAD vizează locuinţele de tip A (cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic) şi 5,6% locuinţele de tip B (cele cu pereţii exterior din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic).

Pe regiuni, cele mai multe poliţe active erau în Transilvania (22% din total), Bucureşti (19%) şi Muntenia (18%), iar cele mai puţine – în Maramureş (3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3%).

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

PAID emite asigurările obligatorii pentru locuinţe din iulie 2010. Obiectivul principal al Pool-ului este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România.

Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: