luni

22 aprilie, 2024

18 martie, 2020

Grupul PPE din Parlamentul European a înaintat Comisiei Europene o listă de propuneri de măsuri împotriva răspândirii coronavirus și pentru combaterea efectelor pandemiei.

Câteva puncte din lista de măsuri pe care Grupul PPE o propune ca răspuns la răspândirea noului coronavirus:

  • standarde unificate la nivel UE privind modul de abordare al evenimentelor publice sau a zborurilor din și către regiunile afectate de coronavirus;
  • mai mulți bani pentru finanțarea cercetării pentru vaccinare și posibilul tratament împotriva virusului;
  • stimuli economici pentru a combate efectele economice cauzat de virus
  • un nou efort de a readuce producția de medicamente în Europa

Peter Liese, care este purtătorul de cuvânt pe probleme de Sănătate al grupului PPE, salută planul de creștere a capacităților de stocare medicală.


„Avem nevoie de achiziții publice comune și de consolidare a capacităților europene. Fiind un continent industrializat, trebuie să fim capabili să ne asigurăm propria aprovizionare cu medicamente și echipamente de protecție. Răspunsurile naționale unilaterale cresc deficitul de medicamente în alte țări ale UE”, spune Peter Liese.

Markus Ferber, care este purtătorul de cuvânt al grupului PPE pentru economie și afaceri monetare, subliniază că ajutorul pentru companii trebuie să fie „în primul rând accesibil IMM-urilor”.

„Avem nevoie de o interpretare flexibilă a normelor privind ajutoarele de stat, a schemelor de subvenție pentru muncă de o perioadă scurtă de timp, introducerea rabaturilor fiscale și scutirile pentru sectoarele cele mai interesate. Aceste măsuri trebuie să fie temporare, excepționale și specifice situației actuale și nu trebuie privite ca un pretext pentru a slăbi și mai mult normele fiscale ale UE „, a declarat Markus Ferber.

Marian-Jean Marinescu, care este purtător de cuvânt alpe probleme de transport și turism al grupului PPE, consideră că propunerea de ușurare a regulilor de slot este benefică pentru sectorul aviației și pentru mediu.


„Trebuie să ne asigurăm că, în situația actuală, companiile aeriene nu sunt obligate să zboare goale, sau aproape goale, doar pentru a-și păstra intervalele de zbor. Noile reguli ar trebui să intre în vigoare imediat pentru a asigura continuitatea zborurilor și conectivitatea atât pentru pasageri cât și pentru marfă”, concluzionează Marian-Jean Marinescu.

„Sănătatea oamenilor și economia europeană sunt în joc. Este important ca Europa să acționeze unită. Am dori să adoptăm aceste propuneri de legi cât mai curând posibil în cadrul unei sesiuni parlamentare urgente, spun cei trei europarlamentari.

PPE cere reacții unitare la coronavirus

„De ce meciurile de fotbal din Spania se desfășoară cu tribune goale în timp ce în alte țări stadioanele sunt pline, ca de obicei? De ce unele țări închid școlile când un membru al familiei unui student a fost infectat, în timp ce alte țări nu? Solicităm cea mai bună posibilă coordonare între statele membre și autoritățile europene. În loc de soluții naționale, avem nevoie de un standard european „, susțin Ester de Lange, europarlamentar, vicepreședinte al Grupului PPE responsabil pentru economie, mediu și sănătate, și europarlamentarul Peter Liese, purtător de cuvânt al grupului PPE din cadrul Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară a Parlamentului European.

Deputații din grupul PPE doresc, de asemenea, să crească dimensiunea și competențele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). „ECDC este mult prea mic pentru a putea răspunde în mod corespunzător unei epidemii de acest fel. Au nevoie de un buget mai mare și de mai multe opțiuni de acțiune. Acest organism ar trebui să stabilească standardele europene comune pentru a răspunde unei astfel de crize”, a explicat Peter Liese.

Ester de Lange solicită o „interpretare flexibilă a normelor UE privind ajutorul de stat”, reguli comunitare ce limitează opțiunile statelor membre de a ajuta companiile aflate în dificultate. „Această criză de sănătate publică nu este cu nimic mai puțin urgentă și mai îngrijorătoare decât criza financiară din 2008. Trebuie să prevenim o criză economică majoră. Avem nevoie de programe naționale de sprijin pentru companii, scheme de lucru de scurtă durată, reduceri fiscale și scutiri pentru sectoarele cele mai afectate, precum și de măsuri țintite de stimulare fiscală”, spune de Lange.

De Lange și Liese și-au mai exprimat îngrijorarea în legătură cu actualele stocuri insuficiente de medicamente și echipamente de protecție personală.

„Trebuie să lucrăm la Suveranitatea medicală a Europei. Coronavirusul ne amintește că suntem mult prea dependenți de producția de medicamente din afara Europei. De exemplu, 80 la sută dintre ingredientele antibioticelor din Europa sunt fabricate în China. Acesta este rezultatul a zeci de ani de greșeli comise în politicile noastre industriale. Solicităm Comisiei Europene să facă propuneri cu privire la modul de a readuce producția de medicamente esențiale în Europa”, au cerut de Lange și Liese.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: